szerző:
Eduline

Mennyit keresnek, és mennyi idő alatt találnak állást a friss diplomások? Hányan mennek külföldre? A végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeiről szóló cikksorozatunkban ezúttal a társadalomtudományi szakok diplomásainak tapasztalatairól olvashattok. Íme, a friss adatok.

©

101-230 ezer forint - ennyit keresnek havonta a társadalomtudományi szakokról kikerülő friss diplomások. A végzett hallgatók átlagosan 3-5 hónap alatt találnak állást, 5-19 százalékuk pedig külföldön próbál szerencsét.

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán végzettek átlagosan 3,18 hónap alatt találtak állást. A Magyarországon munkát vállalók átlagosan nettó 207 ezer forintot kerestek havonta, az összes végzett körében az átlagkereset nettó 230 ezer forint.

Majdnem minden ötödik hallgató, a végzettek 19,2 százaléka külföldön helyezkedett el. A válaszadáskor a friss diplomások 4,1 százaléka volt munkanélküli, 14,7 százalékuk más szakterületen talált munkát, 12 százalékuk pedig felsőfokú végzettséget nem igénylő feladatokat lát el. A hallgatók 52,4 százaléka már a felsőfokú tanulmányai idején is dolgozott, az abszolutórium megszerzésekor főállása 29,1 százalékuknak volt.

Milyen adatokat néztünk?
Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felmérése a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben abszolutóriumot szerzett hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatait mérte fel, a volt hallgatóknak egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Az adatfelvétel 2012 tavaszán történt.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán végzettek átlagosan 3,63 hónap alatt helyezkedtek el, a Magyarországon foglalkoztatottak körében a havi átlagkereset nettó 141 ezer, az összes foglalkoztatott körében 171 ezer forint volt. Külföldön a friss diplomások 17 százaléka vállalt munkát.

Más szakterületen 14,9 százalékuk, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig 16,9 százalékuk helyezkedett el. A válaszadáskor a végzett hallgatók 8,3 százalékának nem volt állása. A hallgatók 38,4 százaléka vállalt munkát a tanulmányai alatt, a végzéskor főállása 32,6 százalékuknak volt.

Pázmány, ZSKF

Önálló társadalomtudományi kar csak a Corvinuson és az ELTE-n van: a továbbiakban azokat a karoknak a diplomás pályakövetési adatait mutatjuk be, ahol legalább négyféle társadalomtudományi képzés indul. Ezeknél az adatokat nem lehet a többi képzésétől különválasztani.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának friss diplomásai átlagosan 3,8 hónap alatt találtak állást, átlagkeresetük az összes foglalkoztatott körében nettó 145 ezer, a Magyarországon foglalkoztatottak körében nettó 131 ezer forint volt havonta.

A pályakezdők 11,4 százaléka külföldön helyezkedett el. A válaszadáskor a végzett hallgatók 10,3 százaléka volt munkanélküli, a pályaelhagyók aránya 19,2 százalék, a felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóké pedig 24,8 százalék volt. A Pázmány bölcsészkarán a hallgatók 32,3 százaléka dolgozott a tanulmányai idején, főállása az abszolutórium megszerzésekor 26 százalékuknak volt.

A gazdasági és társadalomtudományi képzéseket kínáló Zsigmond Király Főiskolán végzettek átlagosan 5,14 hónap alatt találtak állást, a Magyarországon dolgozók átlagkeresete nettó 175 ezer forint, az összes foglalkoztatotté 183 ezer forint volt havonta.

Minden tizedik friss diplomás külföldön helyezkedett el. A válaszadáskor a végzett hallgatók 8,3 százaléka volt munkanélküli, más szakterületen 22,5 százalékuk, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben 35 százalékuk helyezkedett el. A ZSKF-s hallgatók 67,5 százaléka dolgozott a tanulmányai alatt, főállása az abszolutórium megszerzésekor 65,8 százalékuknak volt.

Debrecen, Miskolc, Pécs

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzettek átlagosan 4,43 hónap alatt találtak állást, havi nettó átlagkeresetük 125 ezer (a Magyarországon foglalkoztatottak körében), illetve 131 ezer (az összes foglalkoztatott körében) forint volt.

Külföldön a friss diplomások 5,2 százaléka vállalt munkát, más szakterületen a végzettek 18, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben 20,3 százalékuk helyezkedett el. Az abszolutórium megszerzésekor a hallgatók 33,9 százalékának volt főállása.

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karáról kikerülő friss diplomások átlagosan 3,9 hónap alatt találtak állást, a Magyarországon dolgozók átlagosan havi nettó 120 ezer forintot kerestek, az összes foglalkozott átlagkeresete ennél alacsonyabb, havi nettó 101 ezer forint volt.

Külföldön a végzettek 7,2 százaléka vállalt munkát. A válaszadáskor a pályakezdők 15,7 százaléka volt munkanélküli, más szakterületen 19,1 százalékuk, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben 25,7 százalékuk helyezkedett el. A hallgatók 50,3 százaléka dolgozott már a tanulmányai alatt is, főállása az abszolutórium megszerzésekor 36,8 százalékuknak volt.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzettek átlagosan 3,98 hónap alatt találtak munkát, havi nettó 148 ezer forintos fizetés mellett (a Magyarországon dolgozók átlagosan havi nettó 142 ezer forintot kerestek).

Külföldön a friss diplomások 11,1 százaléka vállalt munkát. A válaszadáskor a végzettek 10,9 százaléka volt munkanélküli, más szakterületen 15,4, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben 17,6 százalékuk helyezkedett el. A pécsi bölcsészkaron a hallgatók 41,6 százaléka dolgozott a felsőfokú tanulmányok idején, az abszolutórium megszerzésekor főállása 45,9 százalékuknak volt.

Sorozatunk a friss diplomások elhelyezkedési esélyeiről

I. Pályakezdő jogászok

II. Gazdasági diplomások

III. Végzett orvosok

IV. Bölcsészek

V. Gépészmérnökök

VI. Villamosmérnökök

VII. Informatikusok

VIII. Gyógyszerészek

IX. Természettudományi szakon végzettek