szerző:
Eduline

Táncőrület tört ki 1518-ban: hiába nem akarták, egyszerűen nem tudták abbahagyni a táncot. Az okokat azóta is kutatják.

©

Szinte meseszerű táncőrület tört ki Strasbourgban egy nőn 1518-ban. Kilépett a házából és elkezdett táncolni és számos követője akadt. A hatóságok és az orvosok nem tudták mire vélni a dolgot, így inkább békén hagyták őket. Még zenészeket is fogadtak számukra, hogy mozgásban tartsák őket. Egy idő után a gyengébbek elájultak, sőt, akad, aki bele is halt a folytonos táncba, ami július közepén kezdődött és szeptember elejéig tartott az őrület. A feljegyzések szerint már 1374-ben, a mai Belgiumban és Észak-Franciaország több városában is tört ki hasonló, de az 1518-as volt a legjobban dokumentált.

Több elmélet is van, hogy mi okozhatta a tömeges táncot. Az egyik ezek közül, hogy penészgombát ettek, amely a rozson nő és pszichotikus hatása van. Ez azonban kevésbé valószínű, mert a hallucináció mellett görcs léphet fel, ami nehezíti a koordinált mozgást.

Ezeket is érdemes elolvasnod

Elolvasnátok egy regényt, amelyben nincs egyetlen e betű sem?

Végre kiderült Stonehenge titka?

Félmilliárdjába került a részeg este

A 4 napos iskolahéttől javulna a diákok teljesítménye

Tudod miért svájciak védik a pápát?

Egy másik elmélet szerint a csoport tagjai valamilyen pogány kultusz tagjai voltak. Ennek az mond ellent, hogy a leírások szerint a táncolók többsége nem is akart táncolni. Segítségért könyörögtek, amikor képesek voltak rá. Ráadásul a hatóságok sem eretnekként bántak velük.

A legvalószínűbb magyarázat, hogy valamilyen tömeghisztéria tört ki a résztvevők között. 1518-ban Strasbourgban a szegények éheztek, betegségek terjedtek köztük. A résztvevők valószínűleg transzban lehettek, különben nem tudtak volna ilyen hosszú ideig táncolni. A korszak spirituális jellemzői is segíthették egy ilyen transz létrejöttét. A városban népszerű volt Szent Vitus, aki többek között a táncosok védőszentje is volt. A legenda szerint képes volt megfertőzni követői agyát és megszállott táncra késztetni őket – ez a háttér is fokozhatta a tömeghisztériát - írta az Index.