szerző:
Eduline

Tovább drágulhatnak az OKJ-s képzések, a szeptembertől érvényes új szabályok szerint a felnőttképzők ugyanis nem hajthatják be a teljes képzési díjat azoktól, akik félbehagyják tanulmányaikat – van, aki arra számít, hogy az így kieső összeget sok helyen beépítik majd a tanfolyami árakba.

Jelentősen nőhet a lemorzsolódók száma az OKJ-s képzéseken: eddig a felnőttképző intézmények azoktól is beszedhették a teljes képzési díjat, akik félbehagyták a tanfolyamot, szeptembertől azonban erre nem lesz lehetőségük. Ha valaki például egy egyéves képzést két hónap után otthagy, a két hónapra kiszámított képzési díjon felül legfeljebb a minimálbér húsz százalékának megfelelő bánatpénzt kell kifizetnie – ennél többet egyetlen képző cég sem követelhet.

©

Herich Roland, az OKJ-képzéseket szervező Penta Unió Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a felnőttképzők a magasabb lemorzsolódási arány miatt várhatóan változtatnak majd áraikon, „ha ezt nem tennék, az komoly bevételkiesést jelentene a maximum 30 fős csoportlétszám miatt”. Hozzátette: így persze éppen azok fizetnek majd többet a képzésekért, akik nem hagyják félbe tanulmányaikat.

Magasabb óraszám, kevesebb jelentkező

Az új képzési jegyzék bevezetése miatt egyébként is nehéz helyzetbe kerültek a felnőttképzők. A melyiksuli.hu felnőttképzési portál adatai szerint 2013 utolsó három hónapjában – az előző év azonos időszakához képest – felére esett vissza az OKJ-s tanfolyamokra jelentkezők száma. A szeptember óta érvényes új szabályok alapján a tanfolyamok zöme ugyanis jóval hosszabb, mint korábban – az óraszámokat az iskolarendszerű képzések óraszámának negyven-hatvan százalékához igazították, így van olyan szakképesítés, amelyet az eddigi tíz hónap helyett két év alatt lehet megszerezni. Az óraszámok emelésével arányosan a képzési díjak is emelkedtek, így aki tehette, még 2013 augusztusában beiratkozott a képzésekre, hogy a régi, kedvezőbb feltételek mellett kezdhesse el a tanulást.

Nem ez volt a visszaesés egyetlen oka. „A felnőttképzési intézmények tavaly gyakorlatilag csak elvétve jelentek meg az új OKJ-rendszer szerinti ajánlataikkal, mivel nem készülhettek még fel arra, hogy képzéseiket az új szabályoknak megfelelően, a szükséges szakmai és vizsgakövetelmények szerint nyújthassák” – mondta Andrási Tamás, a melyiksuli.hu-t üzemeltető Online Service Selector Kft. ügyvezetője.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!