Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így változik az OKJ szeptembertől - tíz kérdés és válasz

5

Szeptembertől hosszabbak és drágábbak lesznek a munka mellett is végezhető tanfolyamok, nappali képzésben pedig kevesebben tanulhatnak majd állami támogatással. Összegyűjtöttük az OKJ-s képzéseket érintő legfontosabb változásokat.

Forrás: hvg.hu

Mi az az OKJ?

hirdetés
hirdetés

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. 2013-ban megújul a képzési jegyzék: a jövőben jóval kevesebb szakma közül lehet választani, 1300 helyett 638 szakképesítés lesz.

Megszüntették a szakmákon belüli elágazásokat, az alap-, rész- és a ráépülő szakképesítések aránya azonban alig változott. Azok a szakképesítések, amelyekre az elmúlt időszakban nem mutatkozott munkaerő-piaci kereslet, kikerültek az OKJ-ból, ilyen például a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzés. A szeptembertől induló új képzési listát innen tölthetitek le.

Milyen végzettségre van szükség, hogy elkezdhessem a tanfolyamot?

Azoknak a képzéseknek a listáját, amelyeket alapfokú végzettség nélkül is elvégezhettek, itt találjátok, ezekre a tanfolyamokra pedig érettségi nélkül jelentkezhettek. Melyek voltak a legnépszerűbb képzések 2013 első felében? Itt találjátok a listát.

Úgy hallottam, az első tanfolyam mindenkinek ingyenes. Igaz ez?

Igen, nappali képzési formában 21 éves korig ingyenes az első szakképesítés megszerzése: abban az évben jelentkezhettek utoljára, amelyben a 20. életéveteket töltitek be. Korábban 22 év volt a korhatár: azok, akik már elkezdték az ingyenes képzést, akkor fejezhetik be azonos feltételek mellett, ha nem szüneteltetik a tanulmányaikat, és nem ismételnek évet.

Akkor mindenképpen fizetnem kell?

Nem, az első szakképesítés megszerzése esti és levelező munkarendben - életkorra való tekintet nélkül - továbbra is ingyenes.

Más is változik?

Igen, jóval magasabbak lesznek a tanfolyami formában induló (iskolarendszeren kívüli) képzések óraszámai. Eddig az iskolarendszeren kívüli képzéseken nem állapítottak meg minimum óraszámot, az új OKJ-ban azonban a tanfolyamok óraszámának alsó határát az iskolarendszerű képzések óraszámának 40-60 százalékához igazítják, ami körülbelül az esti képzés idejének felel meg. A pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést például eddig 300-400 órával meg lehetett szerezni, jövőre ugyanehhez 960-1440 órát kell majd iskolapadban ülni: ez egy heti 12 órás képzés esetében 3-4 évet is jelenthet.

Értek a szakmámhoz, de nincs papírom róla. Akkor is ilyen hosszú a tanfolyam?

Ha igazolni tudjátok az előzetes munkatapasztalatot vagy a képzéshez szükséges tanulmányokat, lehetőség van arra, hogy csökkentsétek a kötelező órák számát és a képzés díját. Az előzetes tudás felmérését mindenkinél egyénileg végzik el.

Az árak is változnak?

A képzések ára szakmánként és intézményenként változó, Budapesten általában többet kell fizetni a tanfolyamokért, mint a vidéki városokban. Szeptembertől az óraszámok növekedésével párhuzamosan valószínűleg az összes tanfolyam drágább lesz.

Ha augusztus 31-ig jelentkeztek, még a régi rendszerben tanulhattok: a legolcsóbb OKJ-s tanfolyamok listáját itt találjátok, a képző intézmények által kínált akciókról, kedvezményekről pedig itt olvashattok. A legdrágább tanfolyamokat itt nézhetitek meg, a tavalyi év legnépszerűbb képzéseinek listáját pedig itt találjátok.

Nem vettek fel egyetemre, jövőre is megpróbálnám. Megéri addig elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot?

Igen. A felsőoktatási felvételin 24 többletpontot kaphattok az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. A részleteket itt olvashatjátok.

Hány állami félévem marad?

Ugyanúgy 12 vagy - hatéves képzés esetében - 14, az OKJ-s tanfolyammal ugyanis nem fogynak az állami ösztöndíjas félévek: alap-, osztatlan- és mesterképzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre is ugyanolyan feltételek mellett jelentkezhettek, mint azok, akiknek nincs OKJ-s végzettségük.

Mi van, ha már van diplomám?

Felsőfokú végzettséggel is szerezhettek OKJ-s végzettséget ingyen, esti vagy levelező képzésen - a diplomával rendelkezőkre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

SlipMan

Üdvözletem. 1 meglehetősen érdekes kérdéssel fordulnék önökhöz!
Jelenleg 28 éves vagyok. Egyéb okok miatt annó érettségi után nem fejeztem be a szakmám, ám idén októberben beiratoztam egy iskola rendszerű (diákigazolvány stb jár) OKJ-s képzésre (Fotográfus és fotótermék kereskedő)melynek 80.000ft/félév lenne a tandíja. Amikor megemlítettem az igazgatónak, hogy tudtommal esti tagozaton ez esetben kortól függetlenül ingyenes lenne a képzés akkor azt a választ kaptam, hogy ez nem így van, de ez esetben akkor 80.000ft/éves tandíjat kell fizetnem (2 éves képzés).
Röviden:
-28 éves vagyok
-Érettségi után nem fejeztem be a szakmát, azaz papírom sincs róla
-Esti tagozatos iskola rendszerű képzésben veszek részt 2 évig

Jogosan fizettetnek velem, avagy sem?

Válaszukat előre is köszönöm!

József Szűcs

A kérdésem az volna, hogy az ingyenes OKJ-s képzés csak az iskolarendszerű képzés esetén érvényes, vagy azon kívüli tanfolyam szervezőknél is? Köszönöm a gyors választ.

ZZA

Szia!
Hol találom a megfelelő jogszabályt a korábban ingyenesen megkezdett képzés szüneteltetés után újra folytatni kívánókra vonatkozólag? A fizetési kötelezettségre gondolok. Köszönöm!

Demeter Gábor

Szia sajnos nem mondjuk ha év közben töltödbe akor igen de amugy nem

zoltannovak

Tehát akik 1992-ben születtek azok nem jelentkezhetnek nappali okj-s képzésre?

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X