szerző:
Eduline

Ti is telefonnal fekszetek és keltek? Este lefekvés előtt még ránéztek, mi történt a világban, és reggel is ez az egyik első dolgotok? Pedig nagyon nem tesz jót.

Miközben az emberi agy legfeljebb napi hat újságnyi információt képes feldolgozni, egy átlagos fiatal ma 200 napilapnyival kell boldoguljon – legalábbis 2011-ben ez volt a helyzet, azóta valószínűleg még több infóval bombáznak a közösségi oldalakon.

Az agyunkat nem arra tervezték, hogy folyamatosan be legyen kapcsolva, és információkkal stimulálják – ezt állítja a University of London egyik kutatója, aki szerint az agyunk még nem tudta követni a netezési szokásainkat – idézi az ATTN.

Nagyon úgy tűnik, hogy a technológiai fejlődést nem követi az emberi test megfelelő tempóban: például az okostelefon álmatlanságot okozhatnak, ha az ágyban nyomkodják, a közösségi média pedig önzésre ösztönöz – ezek is bizonyított tények.

Kapcsolódó cikkeink

Már megint vége a Facebooknak?

Borzasztó lassú a net az iskolákban

Ilyen volt a világ legelső weboldala 25 éve

Az agyunkat tehát extrém terhelés éri, ami azt eredményezi, hogy a fontos dolgokra nehezebb koncentrálunk. Ez pedig végső soron a gondolkodásra és a kreativitásra való képességet veszélyezteti. A megoldás egyszerű, vagy legalábbis annak tűnik: kapcsolj ki!

A McGill University egyik kutatója szerint minden Facebook-üzenet, minden egyes tweet versenyez az agyban egy másik problémával, így akár fontosabb dolgok elől is elvonhatja a kapacitást. Ezért érdemes mindennek megszabni a maga idejét. Szerinte érdemes mindent 30-50 perces periódusokban csinálni, de akkor csak arra szabad koncentrálni. A feladatok között pedig érdemes sétálni, vagy szunyókálni pár percet, az segít az agynak átállni.

A lényeg, hogy semmiképp se használjátok a közösségi médiát párhuzamosan a tanulás vagy a munka, de a pihenés alatt se. Mindennek legyen meg a saját ideje, a multitasking nem működik!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!