szerző:
Eduline

A kreativitás méréséhez nem kellenek laboratóriumi körülmények, néhány egyszerű feladattal akár ti magatok is...

A kreativitás méréséhez nem kellenek laboratóriumi körülmények, néhány egyszerű feladattal akár ti magatok is tesztelhetitek a képességeiteket. A 99u oldal összegyűjtött néhány ilyen gyakorlatot.

1. Alternatív használat

Ezt a tesztet J. P. Guilford 1967-ben fejlesztette ki a kreativitás "mérésére". Lényege, hogy két perc alatt minél több ötletet kell gyűjteni egy egyszerű tárgy használatához. Egy gémkapocs például amellett, hogy összefogja a papírlapokat, lehet fülbevaló és könyvjelző is. Mi jut eszetekbe, ha azt halljátok: tégla, szék, bögre? Nem csak a mennyiség számít, minél eredetibb és összetettebb funkciókat párosít valaki a tárgyakhoz, annál magasabb pontszámot kap.

2. A Torrance-teszt

Mit láttok bele a képbe?
©

Ezt a gyakorlatot Ellis Paul Torrance-ről nevezték el, aki a 60-as években hiányos ábrákat adott a pácienseinek, akiknek be kellett fejezniük a képeket, majd címet adni nekik. Rajzoljátok le a fenti ábrákat egy lapra, majd öt perc alatt próbáljátok minél többféleképpen kiegészíteni a rajzokat.

Íme, két kreatív megoldás
©

3. Beugratós feladványok

„Ha Mr Smithnek hét lánya van, és mindegyik lánynak van egy fiútestvére, hány férfi van a családban?” A legtöbben elkezdenek számolgatni, pedig a megoldás pofonegyszerű: az apával együtt mindössze két férfi van, hiszen minden lánynak ugyanaz a fiútestvére. Még több trükkös kérdést találtok itt, akár egymást is tesztelhetitek.

4. Asszociációs játék

Ebben a gyakorlatban három, látszólag össze nem illő szóhoz kell társítani egy negyediket, amely mindháromhoz passzol. Pl. a fájás-vadász-káposzta hármas kiegészítő szava a fej, mert mindhárommal értelmes összetételt alkot. Hasonló feladatokat itt találtok. Hány pontot érnétek el az IQ-teszten? Itt tesztelhetitek magatokat.