szerző:
Eduline

Csaknem százezer, jogviszonyát szüneteltető felsőoktatási hallgató eshet el a nyári munkától, a Nemzeti Adó- és...

©

Csaknem százezer, jogviszonyát szüneteltető felsőoktatási hallgató eshet el a nyári munkától, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanis nem ért egyet abban, hogy mi számít hallgatói jogviszonynak - írja a Napi Gazdaság csütörtöki száma.

A diákok legális foglalkoztatása érdekében az iskolaszövetkezetek azt javasolják, hogy a NAV, illetve az Emmi kezelje egységesen a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők munkavállalását, valamint a hallgatói státus igazolásához is ugyanolyan dokumentumokat (a diákigazolványt) kérjenek. Eredmény még nincs - mondta Kücsön Gyula, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (Iszosz) elnöke.

A tavaly nyári vizsgálatok jegyzőkönyvei szerint az adóellenőröknek nem elég a szövetkezettől kapott iskolalátogatási igazolvány, minden esetben hivatalos levélben veszik fel a kapcsolatot az oktatási intézménnyel a státus ellenőrzése érdekében. Az Emmi ugyanakkor a felsőoktatási törvényre hivatkozik: ez kimondja, hogy a hallgatói jogviszonyt a diákigazolvánnyal mint közokirattal is tanúsíthatják a hallgatók.

A NAV tavaly nyáron ugyan csak egy passzív diák esetében állapított meg járulékfizetési kötelezettséget, az eset azonban rávilágított arra, hogy a hallgatói jogviszonyt másként határozza meg a NAV által is hivatkozott társadalombiztosítási, illetve a felsőoktatási törvény. Előbbi szerint csak hallgatói iskolaigazolással rendelkező, nappali tagozatos diákokat alkalmazhatnak az iskolaszövetkezetek járulékfizetési kötelezettség nélkül.

Az Emmi az Iszosznak írt levelében a felsőoktatási törvényre hivatkozott, amely szerint a hallgatói jogviszonyát szüneteltető hallgató is hallgatónak tekinthető, ezért a felsőoktatási intézmény hallgatóijogviszony-igazolást állít ki számára. Mire érdemes figyelni, ha nyári munkát kerestek? A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok, a Balaton környéki lehetőségekről pedig itt olvashattok.