szerző:
MTI

Frances Hardinge, a The Lie Tree című gyerekeknek szóló regény szerzője vehette át kedden este Londonban a tekintélyes brit Costa Book Awards fődíját.

A díjat megköszönve a meglepett írónő úgy fogalmazott: "Igazán fantasztikus most gyerekeknek és fiataloknak szóló regényt írni".

A Costa Book Awards öt kategóriában díjazza a könyveket: regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv mezőnyben. A kategóriák győztesei közül kerül ki az abszolút nyertes. Az év könyve versenyt idén Frances Hardinge kötete nyerte.

A zsűri indoklása szerint Hardinge viktoriánus krimije minden korosztályt magával ragad. "Részben horror, részben detektívregény, részint történelmi, részint fantasztikus történet nagyszerű főhőssel és elbeszélői feszültséggel" - méltatta a testület elnöke, James Heneage a művet, hozzáfűzve, hogy szerinte az letehetetlen, egyhuzamban végig lehet olvasni.

Kapcsolódó cikkek

Ezért érdemes regényeket olvasni

Twitter-kompatibilis regényeket írtak

Ilyenek lennének a könyvek betűk nélkül

A The Lie Tree (A hazugság fája) a szerző hetedik regénye. A könyv főhőse a 14 éves Faith Sunderly, akinek szülei elhagyják Angliát és egy távoli szigetre költöznek, hogy elmeneküljenek egy botrány elől. Amikor apja titokzatos körülmények között meghal, Faith elhatározza, hogy kideríti az igazságot. Rátalál egy különös fára, amely elsuttogott hazugságokkal táplálkozik.

A díj történetében egyébként Hardinge műve a második, amely gyermekkönyvként elnyerte a Costa év könyve díját. 2002-ben Philip Pullman A borostyán látcső című gyerekregénye lett elsőként az abszolút győztes ebből a kategóriából.

A Costa Könyvdíjra az Egyesült Királyságban és Írországban élő írók pályázhatnak, az egyes kategóriákban 3000 fontos (1,24 millió forint) pénzjutalom jár a győztesnek. Az év könyve díj kíséretében 30 ezer fontot (12,4 millió forintot) vehet át az abszolút győztes.

Tavaly Helen Macdonald H is for Hawk című önéletrajzi írásának ítélték oda a Costa Book Awards fődíját.