szerző:
Eduline

Ez a tanév utolsó hete: a diákmunkára jelentkezők száma megugrott, azonban ha valaki most nem talál munkát, érdemes a...

©

Ez a tanév utolsó hete: a diákmunkára jelentkezők száma megugrott, azonban ha valaki most nem talál munkát, érdemes a nyár második felében újra próbálkoznia. Szórólapozással bruttó 600-700, telefonos közvéleménykutatással bruttó 565, nyelvtudást igénylő ügyfélszolgálati munkával bruttó 850 forintot lehet keresni óránként - írja az azénpénzem.hu.

A jogszabály szerint az óradíj bruttó 564 forintnál nem lehet alacsonyabb, 800 forintnál többet viszont csak a képzettek kaphatnak: anyanyelvi szintű idegennyelv-ismerettel vagy programozási tudással bruttó 1000-1300 forintot is lehet keresni óránként. A Somogy megyei és balatoni munkákról itt, a külföldi lehetőségekről pedig itt olvashattok.

Év közben általában mindenki talál állást, a vakáció közeledtével azonban megugrik a jelentkezők száma, miközben a lehetőségek nyáron sem bővülnek a munkaerőpiac rossz helyzete miatt – mondta Szűcs Attila, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (ISZOSZ) elnökségi tagja az azénpénzem.hu-nak.

Az iskolaszövetkezetek közvetítésével a jelentkezők 80-90 százaléka, évente 130-140 ezer diák talál munkát. Nem jellemző, hogy csak a 18 éven felüliek kapnak lehetőséget, a fiatalabbak - 16 éves kortól - is jelentkezhetnek, hangsúlyozta Szűcs. Mindössze annyi a megkötés, hogy a 18 év alattiak nem túlórázhatnak, és éjszaka nem dolgozhatnak. Iskolaszünetben már 15 éves kor fölött is lehet dolgozni, de a 15-16 év közöttiek esetében szülői beleegyezésre van szükség.

Az, hogy mennyi adót, illetve járulékot vonnak le a diákmunka után, attól függ, hogy milyen munkát végez valaki, és milyen módon foglalkoztatják. A háztartási munka és az egyszerűsített foglalkoztatásban (mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, alkalmi munka) végzett munka után például semmit sem kell fizetni. Az iskolaszövetkezeteknél a 16 százalékos személyi jövedelemadó csökkenti a bruttó órabért, más levonással nem kell számolni.

A diákmunkához adóazonosító jelre van szükség. A munkáltatónak a kifizetéskor igazolást kell adnia a kifizetett összegről, a levont személyi jövedelemadó előlegről és az egyéni járulékokról, a következő év január 31-ig pedig adóévi összesített igazolást kell kiállítania. Adóbevallást akkor is kell készíteni, ha "csak" diákmunkát vállaltatok: erről itt olvashattok.