szerző:
Eduline

Ha nem tanultok tovább és még nem találtatok munkát, havi közel 7 ezer forintot kell fizetnetek.

©

December 16-ig kell bejelentkeznetek az adóhatóságnál, ha idén nem sikerült a felvételi, és egyelőre munkát sem találtatok - a diákigazolvány érvénytelenné válása után másfél hónappal, tehát december közepén kell elkezdeni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell. 2015-ben az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forint. Itt a lista: ezekkel a diplomákkal lehet a legtöbbet keresni

Hogyan kell befizetnetek a járulékot?

Először is jeleznetek kell az adóhatóságnak, hogy fizetési kötelezettségetek van, a fizetési kötelezettség kezdete utáni 15 napon belül. Ehhez le kell töltenetek a NAV honlapjáról az általános nyomtatványkitöltő programot (ÁNYK), illetve a 15T1011-es nyomtatványt. Az ezekkel kitöltött nyomtatványt kell elküldenetek a NAV-nak postán, személyesen vagy Ügyfélkapun keresztül. A befizetést ezután banki átutalással vagy csekkel is intézhetitek. A járulékot minden hónapban 12-éig kell befizetnetek.

Természetesen nem kell fizetnetek, ha újabb tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesítettetek, vagy ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban álltok. Mentesülnek a fizetési kötelezettség alól azok is, akik álláskeresési támogatásra, táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra vagytok jogosultak. Szociálisan rászorulóként kérhettek mentességet a járási hivataltól.