szerző:
Kiss Bori

Megújult az Europass: letisztultabb lett a stílus, új funkciók kaptak helyet, és a szerkesztés is egyszerűbbé vált. Hogyan állíthatjátok össze saját önéletrajzotokat? Tanácsok, tippek.

©

Az Europass-önéletrajzot 2012-ben 423 ezer magyar töltötte le – az álláskeresők és a munkáltatók által kedvelt sablon grafikai megjelenése letisztultabb lett, könnyebb személyre szabni, új funkciók kaptak helyet az önéletrajzban, ráadásul olyan információkat adtok meg magatokról, amilyet csak akartok.

Hogyan készíthettek Europass-önéletrajzot?

Ha szeretnétek elkészíteni a saját Europass-önéletrajzotokat, ki kell töltenetek a www.europass.hu oldalon elérhető online sablont. Mivel a munkáltatók körülbelül egy percet töltenek egy önéletrajz áttanulmányozásával, fontos, hogy az önéletrajz tömör, lényegre törő és informatív legyen.

A személyes adatokat, a képzettségeket és a szakmai gyakorlat feladatait mindenképpen fel kell tüntetni, azokat a munkatapasztalatokat azonban, amelyek nem kötődnek a megpályázott pozícióhoz, nyugodtan kihagyhatjátok.

Az egyéni kompetenciáknál tüntessétek fel azokat a tulajdonságokat, amelyeket tanfolyamokon és munka közben szereztetek, ilyen például a számítógépes ismeret, a szervezési gyakorlat vagy akár a művészeti jártasság. Célszerű olyan tevékenységeket is megemlíteni, amelyek hasznosak lehetnek a megpályázott munkakörben.

A kiegészítő információknál referenciáikat, a kontaktszemélyek adatait és egyéb fontos részleteket tüntethettek fel, a mellékletek fejezetben pedig a csatolt dokumentumokat – például bizonyítványok, diplomák másolatát – listázhatjátok. A dokumentumot négy különböző formátumban menthetitek el (PDF+XML, Word, OpenDocument és XML), később az alapértelmezett PDF formátumot is visszatölthetitek és módosíthatjátok.

Filáj Gábor business coach szerint az Europass egyik nagy előnye, hogy a felesleges információk helyett a szakmai tényekre koncentrál, átláthatóan mutatja be a jelentkező egyéni életútját. Mivel nem csupán az eddig betöltött pozíciók nevét kell beírni, hanem az ellátott feladatokat és az ott eltöltött időt is, a munkáltatónak nagyobb rálátása lehet a jelentkező szakmai hátterére.

A szakember a nyelvtudásra vonatkozó rész bővítését is jó lépésnek tartja, nem minden pozícióhoz kell ugyanis komplex nyelvismeret: van, ahol elég, ha írásban jól tudtok kommunikálni, máshol pedig a partnerekkel szervezett megbeszéléseken kell használni a nyelvtudást, elsősorban szóban. 

Kreatív önéletrajz? Nem biztos, hogy ez a befutó
Vannak, akik tartanak az egységes önéletrajzsablonoktól, és inkább egyéni megoldásokat találnak ki. Filáj Gábor coach szerint ez bizonyos területeken – például a grafikusi pályán – előnyt jelenthet, azoknak azonban, akik nem kreatív munkára jelentkeznek, az Europass az egyik legjobb megoldás, az átlátható struktúra ugyanis megkönnyíti az önéletrajzok közül válogató munkaadók dolgát.