szerző:
Unyatyinszki György

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségével közösen indítja útjára 6,5 milliárdos tehetségsegítő programját az az Új Nemzedék Központ, amelyet az Állami Számvevőszék feljelentett, ugyanis a korábbi több mint 3 milliárd forintos programjával nem tudott elszámolni, ugyanis "eláztak" a dokumentumaik egy viharban.

©

Hamarosan elindul a Tehetségek Magyarországa fejlesztési program, amelynek keretében a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és az Új Nemzedék Központ összesen 6,5 milliárd forint értékben folytathat tehetségtámogató munkát, és "a következő öt évben segíti a tehetséges magyar fiatalokat" - írja az MTI.

Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a program szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2009 és 2015 között 7500 projektet támogatott a kormányzat összesen 9,5 milliárd forint értékben, amely évente 300-350 ezer fiatalnak nyújtott segítséget képességeik kibontakoztatására. A mostani 6,5 milliárdos támogatást az uniós és magyar költségvetés együttesen nyújtja.

Az Új Nemzedék Központ a közelmúltban vált inkább ismertté, azt megelőzően kis súllyal lehetett csak találkozni a nevükkel. Az ÚNK korábbi tevékenységéről a 444 számolt be részletesen, ugyanis a központ több mint 3 milliárd forintot nyert el, hogy ifjúsági tanácsadó hálózatot és egy tájékoztató honlapot építsen ki. A támogatási összeget látványos sebességgel élték fel, az ÚNK működését egy újabb 5 milliárdos pályázat elnyerése tette lehetővé.

A hálózatépítés során Kontaktpontokat nyitottak az ország nagyobb városaiban, valamint Londonban is - utóbbit azért, hogy hazacsábítsák a kint élő fiatalokat, ez elhanyagolható mértékben sikerült.

Az ÚNK pénteken egy helyreigazítási kérelmében úgy fogalmazott, hogy a londoni iroda célja, hogy "segítse az ott tanuló és dolgozó fiatalokat abban, hogy a lehető legnagyobb mértékben érvényesülni tudjanak tanulmányaik alatt és után, történjen ez akár Magyarországon, akár az Egyesült Királyságban."

A programot az egykori Fidelitas-vezető, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottja, Mihalovics Péter terelgette, egykori fidelitasos társai pedig az ÚNK vezetői lettek.

Az uniós finanszírozási ciklus és a program lezárultával elszámolást kellett végezni, azonban ezt nem sikerült teljesíteni. Az Állami Számvevőszék felé megtagadták a dokumentumok kiadását, mondván a 2015 augusztusában a fővárosra lecsapó felhőszakadás miatt eláztak az alagsorban a papírok. A számvevőszék feljelentést tett, valamint az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette az eset.

Juhász Péter politikus (Együtt) akciója az ÚNK beázásra hajlamos irodája előtt.
©

A most induló program pályázati kiírásban meghatározott célja a tehetséggondozás működő rendszereinek továbbfejlesztése (ezek a Kontaktpontok kiterjesztése), összekapcsolása és koordinációja (ez a már meglévő ÚNK) , a területi hozzáférési egyenetlenségek korrigálása (ez a korábbi program sikertelenségéből is adódhat), a tehetségek kibontakoztatására lehetőséget nyújtó programok megvalósítása és kapcsolódó szolgáltatások nyújtása.

Eddig a programhoz néhány közösségi és kulturális központ, valamint szervezet csatlakozott. Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója elmondta, a Fonóban a Nemzeti Tehetség Program részeként olyan sorozatokat tudnak megvalósítani, mint a szerdánként tartott, 20 éves múlttal rendelkező táncházsorozat, a kéthetente tartott roma táncház, vagy a Te+Te program, amelyben fiatal zenészek mestereikkel együtt lépnek színpadra.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója arról beszélt: a programmal a Hagyományok Háza segíti növelni a tehetséges gyerekek ismertségét, valamint olyan esélyegyenlőség-programokat szervez, amelyek keretében már eltűnőben lévő hagyományok, mesterségek "visszatanítását" segítik elő.