szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szakgimnáziumban vagy szakiskolában tanultok? Akkor ti is kaphattok akár 50 ezer forintos ösztöndíjat. Mutatjuk a szabályokat.

A szakképzésben részt vevő tanulókat tanulmányi eredményük alapján Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj illeti, ha a hiány-szakképesítések körébe tartozó államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű képzésben vesznek részt.

Pontosan kik jogosultak rá?

Azok, akik az első szakmájukat tanulják, hiány-szakképesítéseknek minősített szakképesítést tanulnak, államilag támogatott, nappali, iskolai rendszerű szakképzésben vesznek részt és megfelelő tanulmányi eredményt érnek el.

Ingyenes OKJ-s képzéseket kerestek? Itt vannak a legfontosabb szabályok

Ingyenes OKJ-s képzést kerestek, de nem tudjátok, pontosan milyen szabályok vonatkoznak rátok? Most összeszedtünk pár fontos feltételt és szabályt, az ingyenességről és arról, hogy találhatjátok meg ezeket a kérdéseket.

Mekkora az ösztöndíj?

Az ösztöndíj mértéke a tanulók tanulmányi átlageredménye alapján, a szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányokat folytató tanulók tekintetében havonta 10-35.000 forint, míg a szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanulók esetében havonta 20-50.000 forint közötti összeg lehet.

A szakképzésben részt vevő tanuló ösztöndíjra attól a tanévtől kezdődően válik jogosulttá, amelyben az általa szakképzési évfolyamon tanult szakképesítés hiány-szakképesítésként kerül meghatározásra. A tanuló az ösztöndíjra a tanulmányait lezáró szakmai vizsga vizsgaidőszakának végéig jogosult. A jogosultság akkor is fennmarad a tanulmányok végéig, ha a tanulmányok alatt a tanult szakképesítés lekerül a hiány-szakképesítés listáról.

Arról, hogy pontosan milyen mértékű ösztöndíjat kaphattok, bővebben itt olvashattok.A hiány-szakképesítések között egyaránt szerepelnek szakközépiskolában vagy szakiskolában, valamint szakgimnáziumban tanulható szakképesítések.Itt nézhetitek meg, hogy a 2019/2020-as tanévben az általatok tanult szakma szerepel-e a hiányszakmák listáján.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.