Komoly hatásai vannak az egészségre is: végleg eltörlik az óraátállítást?

Óraátállításkor többen kerülnek kórházba, és egy felmérés szerint az emberek 80 százaléka véli úgy, hogy jobb lenne, ha csak egy időszámítás lenne, ezért kezdeményezték az óraátállítás eltörlését.

Akár meg is szűnhet a téli és a nyári időszámítás. Az óraátállítás megszüntetését Finnország kezdeményezte. Most az Európai Bizottság vizsgálja, hogy valóban szükség van-e a jelenlegi rendszerre. A magyarok többsége nem akarja évente kétszer állítgatni az órákat - írja az ATV.

hirdetés
hirdetés

Egy hivatalos felmérés szerint az emberek 80 százaléka véli úgy, hogy jobb lenne, ha csak egy időszámítás lenne, többségük pedig a nyári időszámítást tartaná meg.

A statisztikák szerint óraátállításkor többen kerülnek kórházba, mert a változás plusz terhelést jelent a szervezetre. Vannak ugyanis olyanok, akiknél ilyenkor derül ki, hogy valamilyen betegséggel, például depresszióval, szívproblémákkal küzdenek – mondja a szakértő. De az egészséges embereknek is időre van szükségük az átálláshoz - teszi hozzá.

Nemcsak a magyarok közül tartják sokan feleslegesnek az óraátállítást. Finnország javasolta, hogy töröljék el az óraátállítást. A kérdésben azonban az európai politikusok is megosztottak. A közlekedését felelős uniós biztos szerint azonban akárhogy is döntsenek a kérdésben, azt csak egységesen lehet.

Most az Európai Bizottságon a sor - írja az oldal - hogy megvizsgálja, milyen pozitív és negatív hatásai vannak a jelenlegi rendszernek és azután tegyen javaslatot az ügyben.

Végleg eltörölnék az óraátállítást: egy órával később kezdődne az iskola is?

A kormánypárti képviselők most sem vették napirendre az óraátállítás eltörlésének kérdését. Ha megtennék és a parlament elfogadná, később kezdődhetne az iskola - írja a 24.hu. Ahogy arra mi is felhívtuk a figyelmet, idén 29-ére esik október utolsó vasárnapja, vagyis most vasárnap hajnali három óráról kettő órára tekerjük vissza az órák mutatóit.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ilyen nincs máshol! hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X