Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hol érdemes bulizni idén nyáron? Fesztiválok Horvátországtól Bulgáriáig

A hagyományos és rendhagyó hazai fesztiválok számbavétele után körülnézünk külföldön is. Exit, Spirit of Burgas, Pohoda, The Garden Fesival, Soundwave, Dimensions - mi kell még?

Miután hazai fesztiválköreinket már lefutottuk, vigyázó tekintetünket átirányítjuk a határainkon túli területekre, amelyek éppúgy roskadoznak a remek rendezvények alatt így nyáron, mint Magyarország. Ezek a külföldi bulik programjukban és néha hangulatukban is eltérnek az itthoniaktól, ráadásul túl messzire nem is kell menni miattuk, ugyanis lényegében bármerre indulhatunk, már a határon átlépve belefutunk valamelyik sátras népünnepélybe – a jegyárak pedig nem magasabbak, mint idehaza, tehát mindenképpen tanácsos körülnézni.

Bulik Bulgáriától Lengyelországig

hirdetés
hirdetés

Tegyük hozzá rögtön: az a bizonyos másmilyen hangulat sok esetben azt jelenti, hogy erősebb a zenei program, de ebben ki is merül a kínálat – civil faluról, élő könyvtárról, labirintusról, vízifociról, úszómedencéről és más, itthon megszokott látványosságokról ezeken a helyeken álmodni sem érdemes. Ugyanakkor általában ennyi is elég ahhoz, hogy teljes legyen a fesztiválélmény, sőt gyakran még kimerítőbb is így a bulizás, mint akkor, ha lépten-nyomon megpihenhet, leülhet, kikapcsolódhat az ember.

Egyszóval ha sikerül találni néhány érdekes fellépőt, érdemes kipróbálni ezt is - a nyár hátralévő részében jó célpont erre mondjuk a St. Pölten mellett megrendezett Frequency (ahol esténként Killers-, Placebo-, Cure- és Korn-koncertre lehet mulatni, éjjel pedig Modeselektorra és a Magnetic Manre), vagy a kultzenekarokra szabott katowicei Off fesztivál (ahol az Iggy and the Stooges, a Suicide, a Swans és a Converge sorakozik fel).

Fesztiválnaptár

Heineken Open'er – július 4-7., Gdynia, Lengyelország. Tipikus nyugati fesztivál, északon.

Pohoda – július 5-7., Trencsén, Szlovákia. Ahol 30 ezer ember is képes nem lökdösni egymást.

Exit – július 12-15., Újvidék, Szerbia. A külföldön fesztiválozó magyarok kedvence.

Off Festival – augusztus 3-5., Katowice, Lengyelország. Zsúfolásig pakolt zenei éléskamra.

Spirit of Burgas – augusztus 3-5., Burgasz, Bulgária. Egy rendezvény a hagyományos fesztiválok és a tengerparti bulik metszetéből.

Frequency Festival – augusztus 16-18., St. Pölten, Ausztria. Nagy kemping, nagy színpadok, nagy fellépők.

Félsziget – augusztus 23-26., Marosvásárhely, Románia. Mind közül ezt a legkönnyebb megszokni.

Aki valamivel otthonosabb/barátságosabb rendezvényre vágyik, tehát nem akar elszakadni a hazai hangulattól, annak a legkézenfekvőbb ajánlat a magyar szervezők keze munkáját is dicsérő romániai Félsziget, amelyet idén épp tizedszer tartanak meg, így féláron, 100 lejért lehet rá belépőt váltani. Ugyanakkor nem ez az egyetlen alternatíva, hiszen kitűnő fellépőkkel – például a New Orderrel, Erykah Baduval, Laurent Garnier-val és a Guns n' Rosesszal – várja a látogatókat idén is az európai élvonalba tartozó (és a magyar közönségnél is kedvencnek számító) Exit Szerbiában, és kitesz magáért a közönségbarát politikájáról ismert (a nézőszámot korlátozó, a röviditalokat és velük együtt a részegeket száműző) szlovákiai Pohoda is, ahol Lou Reed, az Elbow, a Kasabian és a Public Enemy áll színpadra.

De említhetjük akár a távolabbi, jellegében pedig „nyugatosabb” lengyelországi Heineken Open'ert (ahol a New Order és a Public Enemy mellé Mars Volta és Franz Ferdinand is jár), vagy akár a Tinie Tempaht, Busta Rhymest, Richie Hawtint és Armin van Buurent felvonultató bulgáriai Spirit of Burgast is, amely programja mellett tengerparti helyszínével is csalogat. És ezzel el is érkeztünk egy viszonylag új és újszerűnek is mondható fesztiváltípushoz, amely ugyan Bulgáriában és máshol is ismert, de az igazi otthona Horvátország – a strandbulihoz.

Fesztiválok a horvát tengerparton

Noha szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy a déli ország tengerpartját partikra teremtették, az egymást érő horvát elektronikus zenei fesztiválok mindössze néhány éves múltra tekintenek vissza. Eredetüket kutatva 2003-ig kell visszamenni, amikor a UB40 dobosa, James Brown és Nick Colgan producer átutazóban Zadarban jártak, és annyira beleszerettek a környékbe, hogy The Garden néven bárt nyitottak a településen – ez adta ugyanis az apropót a három évvel később megrendezett első Garden fesztiválhoz.

Forrás: Garden Festival

A nagyrészt britekből álló közönséget azonnal lenyűgözte a helyszín, és a régi tengerparti buliközponthoz, Ibizához képest sokkal békésebb, intimebb hangulat, így a rendezvény köré hamarosan több másikat is szerveztek, és a fejlődés azóta is folyamatos. Mostanra pedig már ott tartunk, hogy a horvát tengerpartot az új Ibizaként, sőt a Time Out magazin szavaival élve egyenesen Európa új fesztiválközpontjaként szokás emlegetni.

A jelzők nem is nagyon túloznak, ugyanis a felhozatal igen masszív: akinek módjában áll, az 2012-ben tulajdonképpen az egész nyarat végigbulizhatja a helyszínen. A szezon egyébként többé-kevésbé tematikusnak mondható, a különböző események ugyanis kisebb-nagyobb méretbeli és műfaji eltérésektől eltekintve ugyanazt kínálják – tengerparti és klubbulikat, hajókon rendezett exkluzív partikat és strandolást –, sőt öt közülük olyannyira együtt mozog, hogy még a helyszínük is közös (és éppen idén változik: a Garden a már említett Zadar mellől Tisnóba költözik, és viszi magával az Electric Elephantet, a Soundwave-et, a SuncéBeatet és a Stop Making Sense-t is).

A stíluskínálat azonban így is széles (a house-tól a hiphopig tart), és az sem marad ki a jóból, aki valamiért nem (csak) Tisnóba vágyik, hiszen a Garden és testvérrendezvényei mellett ott van még a sorban a makarskai Echo, a Pag-szigeten szervezett (sajnos már teltházas) Hideout, a hvari Ohm, valamint a két évadzáró, a pulai Outlook és az ugyanott, csak néhány nappal később induló Dimensions. Ráadásul arról még nem is beszéltünk, hogy tavaly óta a rockosabb fellépőket meghívó Terraneót is megrendezik.

Fesztiválnaptár

 

Hideout Festival – június 29-július 1., Pag-sziget

The Garden Festival – július 4-11., Tisno

Electric Elephant – július 12-16., Tisno

Ohm Festival – július 14-20., Hvar

Soundwave Festival – július 19-23., Tisno

SuncéBeat – július 25-31., Tisno

Stop Making Sense – augusztus 2-6., Tisno

Terraneo – augusztus 7-10., Šibenik

Outlook Festival – augusztus 30-szeptember 3., Pula

Dimensions Festival – szeptember 6-9., Pula

Hogy pontosan hogyan is fest a horvátországi fesztiválok jövője, azt egyelőre nem lehet tudni – tavalyelőtti és tavalyi hírek alapján elképzelhető például, hogy a Sziget Kft. is beszáll a bulirendezésbe a tengerparton –, de az azért valószínűsíthető, hogy még nagyobb lesz a felhajtás is körülötte. A szervezők eddig kifejezetten ügyeltek rá, hogy a különleges, intim és kicsit talán bennfentesnek is mondható hangulat ne vesszen oda az expanzióval, így lehet bízni benne, hogy ez a továbbiakban is így marad, de ettől függetlenül minél hamarabb érdemes elmenni. Akár már idén nyáron is.

És még néhány fesztivál

Természetesen Nyugat-Európa sem szűkölködik zenei fesztiválokban, sőt az ottani rendezvényekre többnyire olyan fellépők is jutnak, akik nemhogy Magyarországra, de még a régiónkba sem jönnek el. Akinek van módja kiutazni, annak többek közt a spanyol Benicássim, a patinás dán Roskilde, a belga Pukkelpop és a holland Lowlands műsorát érdemes átböngészni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X