szerző:
Eduline

A jövőben távoktatás útján is el lehetne sajátítani a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismereteket - egyebek mellett ezt tartalmazza a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által a parlamentnek pénteken benyújtott, egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat.

Az Országgyűlés honlapján közzétett indítvány indoklásában kifejtik, hogy a módosítás lehetővé teszi 2011-től a távoktatás alkalmazását a járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésében, amely alternatívaként jelenik meg a tantermi oktatás mellett. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a tanuló szabadon döntsön a képzési módszer megválasztásában, és akár távoktatással is elsajátíthatja a közlekedési alapismereteket.

A javaslat emellett szakirányú műszaki felsőfokú oktatási intézményekhez rendeli egyes szakemberek, így a járművezetők képzésében résztvevő szakoktatók, vizsgabiztosok és iskolavezetők képzését. Az előterjesztő szerint a felsőoktatási intézmények bevonásával biztosított e szakemberek magasabb szintű képzése, akik számára az eddigiekben élethosszig megszerzett jogosultsággal szemben időszakos továbbképzési és vizsgakötelezettséget ír elő a javaslat.

A mostani indítvánnyal ugyan még nem lesz kötelező a diplomás képzés bevezetése és a tevékenység gyakorlásának sem feltétele ilyen vagy ehhez hasonló képesítés megszerzése, azonban a hosszú távú cél az, hogy ezek a szakemberek mindenképpen rendelkezzenek a szakmájuknak megfelelő felsőfokú végzettséggel - áll a részletes indoklásban.

MTI