szerző:
Eduline

A tavaszi érettségi időszak harmadik napján, szerdán a történelem írásbelire került sor. Itt megtaláljátok a középszintű írsábeli nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását, és a nap legfontosabb híreit is.

A középszintű töriérettségi hivatalos megoldása.

Az emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldása.

16:50

Voltak kérdéseitek a töriérettségivel kapcsolatban, a szaktanár válaszolt rájuk.

14:57

Ilyen volt az emelt szintű töriérettségi

14:10

Bréking: megváltoztatták a középszintű magyarérettségi megoldókulcsát, mindenki jól járt. Részletek itt.

13:30

Az eduline-nak nyilatkozott több szaktanár is a vizsgáról, a véleményüket itt olvashatjátok.

13:15

A magyar és a ''reménygyilkos'' matek után fellégeztek az eduline-nak nyilatkozó diákok, néhány kérdés viszont nehezebb volt - cikkünket itt olvashatjátok.

13:00

A második rész nem hivatalos megoldása

12:55

Itt az első rész nem hivatalos megoldása

11:20

A legtöbb diák szerint végre fellélegezhettek, mert a töri elég könnyű volt. A véleményeket itt olvashatjátok.

11:00

Vége a középszintű írásbelinek, az emelteseknek még van egy órájuk.

10:52

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a középszintű töriérettségi második része könnyebb, mint az első, az esszékkel fel lehet húzni az érdemjegyet egy jó osztályzatra. Több kérdés viszont becsapós vagy elterelheti a diákokat. Cikkünket itt találjátok.

10:32

Fél óra múlva vége a középszintű töriérettségi írásbeli vizsgájának, úgy tűnik, mindenhol minden rendben halad. Az emelt szinten érettségizőknek még másfél óra van hátra.

©

9:45

Vége van annak a korszaknak, hogy már egyszerű szövegértéssel is meg lehetett oldani a vizsgát. Az idén már elvárják a diákoktól a pontos fogalmak használatát, a szaknyelvet, a kiterjedt történelmi látásmódot - itt az első tanári vélemény a középszintű töriérettségiről.

9:27

A Rákosi-korszak iparfejlesztése, az 1960-70-es évek életkörülményei, Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, Németország az első világháborúban és a felvilágosodás alapelvei - ezekről a témákról kell eszzét írniuk a diákoknak a töriérettségi második részében.

9:08

Ma a töriatlasz az érettségizők legjobb barátja: galéria a Zrínyi Miklós Gimnáziumból.

©

8:20

Itt vannak az első infók arról, milyen kérdéseket kaptak az érettségizők az első részben. Bővebben itt olvashatjátok.

8:10

Kikerültek a tegnapi matekérettségi hivatalos megoldásai. A középszintűt itt találjátok, az emeltszintűt itt.

8:00

Elkezdődött a töriérettségi, itt vannak az adatok.

6:00

Nagyon figyeljetek az esszéfeladat kiválasztására!

Középszinten nyolc esszéfeladat közül hármat kell kiválasztanotok, ebből két rövidebb, 70-90 szavas, és egy hosszabb, 150-160 szavas. Az egyetemes történelemről egy rövidebbet, a magyar történelemről pedig egy rövidebbet és egy hosszabbat kell írnotok.

Emelt szinten tíz lehetőség közül két rövidet és két hosszú esszét kell úgy kiválasztanotok, hogy legalább kettő a magyar, legalább egy pedig az egyetemes történelemre vonatkozzon. Az emeltezőknek arra is figyelniük kell, hogy a négy esszének négy különböző korszakot kell érintenie.

A rövidebb esszék körülbelül 10-12 sorosak, a hosszúak 25-30 sorosak lehetnek. Nem érdemes sem alul-, sem felülteljesíteni ezt a határt.

5:45

A 2015-ös érettségi számokban

Az Oktatási Hivatal adatai szerint május 4. és június 26. között 1172 helyszínen zajlanak majd írásbeli és szóbeli vizsgák. Az érettségizők közül 79 ezer végzős középiskolás, rajtuk kívül 36 300-an tesznek legalább egy tárgyból valamilyen fajta érettségit, vagyis összesen 115 300-an vizsgáznak. A diákok összesen 425 700 vizsgát tesznek és 3327 vizsgabizottság dolgozik majd.

Hétfőn a magyarérettségivel kezdtek a diákok - erről itt számoltunk be - majd kedden a matematikával folytatták - amelyről itt írunk.

Mit találtok az eduline-on?

Mindent, ami érettségi. Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. És ami a legfontosabb: rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre.

5:30

Az atlasz ne maradjon otthon!

A történelmi atlaszt a teljes középszintű írásbelin használhatjátok, vagyis a 10-12 rövid feladat, valamint a három esszéfeladat megoldásához is, az emelt szinten vizsgázók azonban csak az esszéfeladatoknál vehetik elő.

Kizárólag olyan példányt szabad bevinni az érettségire, amelyben semmiféle jegyzet nincs. Az emelt szintű érettségin különösen szigorúak, még egy aláhúzás vagy kiemelés sem lehet benne.

5:15

Megizzasztják az emeltezőket

240 percig írhatják az érettségizők az emelt szintű vizsgát, az első feladatlapot pedig 90 perc után beszedik, az esszékre 150 perc jut.

Az első részben 44 pontot szerezhetnek a vizsgázók, miközben nem használhatnak segédeszközt, például atlaszt. A 8-14 rövid feladat a források használatát, a szaknyelv alkalmazását és a tárgyi tudást (név, évszám, topográfia) ellenőrzi, általában kell egy szöveget, képet vagy diagramot kell feldolgozni, értelmezni. A második rész 46 pontot ér, ebben tíz esszéfeladatából két rövidebb, illetve két hosszabb esszét kell írniuk.

5:00

Háromórás lesz a középszintű vizsga

A középszintű töriérettségi írásbeli része 180 perces és két részből áll, mindkettő 45-45 pontot ér, illetve mindkét feladatsort egyszerre kapják meg az érettségizők.

Az első részben 10-12 rövid feladatot kell megoldani, ezek a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást (évszámok, nevek, topográfia) ellenőrzik, általában szövegeket, képeket vagy diagramokat kell értelmezni. A második rész nyolc esszéfeladata közül hármat kell kiválasztani és megoldani, ebből két rövidebb, 70-90 szavas, és egy hosszabb, 150-160 szavas.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!