Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Nemcsak egy budapesti, hanem egy zalaegerszegi iskolában is elvették a kronológiát tartalmazó atlaszt a diákoktól a szerdai történelemérettségin - erről számolt be az Eduline-nak több végzős. Pedig jogszabály szól arról, hogy a 2018-as tavaszi érettségin a "régi", évszámokat tartalmazó atlaszokat is használhatják a diákok.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Indexnek az egyik budapesti gimnázium diákjai azt mondta, a szerdai történelemérettségi kezdete után fél órával egy tanár azt mondta a vizsgázóknak, mindenki adja le a kronológiát tartalmazó atlaszt, azt mégsem használhatják, csak az új kiadásút, amelyben nincsenek évszámok.

Az Eduline-nak több zalaegerszegi középiskolás hasonlóról számolt be. Egyikük azt mondta, a vizsga előtt pár perccel szóltak nekik, hogy nem vehetik elő a kronológiát tartalmazó atlaszt, így el kellett tennie a "kék cartographiás atlaszt". A diák hozzátette: emiatt nehezebben boldogult néhány rövid feladattal, és az esszéknél is jobban teljesített volna, ha használhatta volna a saját atlaszát.

Pedig ahogy arról mi is beszámoltunk, a jogszabály idén megengedi az évszámokat is feltüntető atlasz használatát, az ország legtöbb gimnáziumában így is érettségiztek a diákok. Az érettségi elnökök számára kiadott idei hivatalos tájékoztató is idézi a vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-át, amely szerint:

 A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

A zalaegerszegi érettségiző által említett "kék cartographiás atlasz" megfelel ezeknek a feltételeknek, vagyis nem volt jogszerű, hogy nem engedték a diákoknak a használatát.

Erre a Történelemtanárok Egylete is felhívta a figyelmet. "A TTE az utóbbi napokban számos megkeresést kapott, ezért megerősítjük: a hatályos jogszabály szerint az idei történelemérettségin bármely, kronológiát is tartalmazó történelematlasz alkalmazható" - írták még az érettségi előtt.

Tegnap még egyetlen bejelentés sem érkezett

Eddig egyetlen bejelentés sem érkezett az Oktatási Hivatalhoz (OH), senki nem jelezte, hogy a felügyelő tanárok nem engedték használni a kronológiát tartalmazó atlaszt a szerdai töriérettségin - közölte az OH csütörtökön az Eduline-nal.

Ha a történelmi atlaszok ügyében bejelentés érkezik, azonnal felveszik a kapcsolatot az érintett diákokkal és iskolákkal, tájékoztatják őket az "eset jogszerű megoldásának lehetőségeiről" - írták.

Atlaszkáosz: tavaly baj volt az atlaszokkal

Tavaly más szabályok vonatkoztak a töriérettségin használható atlaszokra: a rendelet engedélyezte a magánkiadók atlaszait, de nem mindet, csak a 2015/2016-os tankönyvjegyzékben szereplőket. Ez azonban sok helyen gondot okozhatott, ugyanis a diákok egy része régebbi kiadású atlaszt használt, és sok iskola könyvtárában is csak ilyeneket találtak a tanárok.

Az elterjedt atlaszok közül a Cartographia Tankönyvkiadó a CR-0008 és CR-0080 kódszámú atlaszának használatát nem engedte meg meg a rendelet, és ez - mint kiderült - okozott kínos meglepetést.

Egyes panaszok szerint ugyanis a rendelet nem jutott el minden érintett diákokhoz, sőt még tanáraikhoz sem minden esetben. Egyik olvasónk például arra panaszkodott, hogy csak a töriérettségi reggelén szembesültek azzal, hogy a náluk lévő atlaszt nem használhatják, helyette az iskola birtokában lévő, állami kiadású, számukra teljesen ismeretlen atlaszt forgathatták a vizsga alatt.

Melyik a legjobban használható atlasz?

Éppen az az atlasz, amelyet az Index információi szerint a budapesti gimnáziumban elvettek a diákoktól. Kiss János, a Studium Generale történelem szekciójának vezetője az Eduline-nak korábban azt mondta, a Mozaik Kiadó piros atlasza az, amelyik a leghasznosabb, ebben van a legtöbb információ. 

"A piros mozaikos atlasz középszinten rengeteg mindenre jó. Abból nagyon sok mindent ki lehet nézni. Talán ezért sem szokott ott lenni a bizottságnál, hiszen túl sok segítség szokott ez lenni az érettségizőknek, túl sok ábra meg kronológia van benne" - mondta Kiss János, hozzátéve, "ezt az atlaszt egyrészt nagyon nehéz is beszerezni, inkább már kézről kézre jár. Azt javaslom, hogy érdemes eggyel korábban érettségizett évfolyamot megkérdezni, hogy van-e náluk. Írásbelin nem vehetik el".

A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat.

A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet.

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi.