szerző:
Eduline

Hány pontot szerezhettek a felsőoktatási felvételin nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel, OKJ-s végzettséggel, verseny- és sporteredményekkel? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Jövőre szeretnék felvételizni, két tantárgyból teszek majd emelt szintű érettségit. Tavaly azonban szereztem egy nyelvvizsgát is – így összesen hány többletpontot kapok majd?

Az emelt szintű érettségi tárgyanként 50 pontot ér, a középfokú (vagyis B2-es) nyelvvizsga pedig 28-at. Ám a pontszámítás szabályai alapján akárhány emelt szintű érettségitek, nyelvvizsgátok, versenyeredményetek van, maximum 100 többletpontot kaphattok – akkor is, ha a teljesítményetek alapján elvileg többre lennétek jogosultak.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Itt vannak a 2019-es szabályok: ezek a középiskolai jegyek is számítanak a felvételin

A felsőoktatási felvételin maximum 500 pontot szerezhettek - ebből 100 pontot érnek a középiskolai jegyek. A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett azonban valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik a felvételin. Természettudományos tárgyak Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány.