szerző:
Eduline

Elkésni, puskázni, félvállról venni az egészet? Egyiket sem érdemes - az érettségi fontos záróvizsgája a középiskolának. Szerezzetek minél több pontot, hogy jó esélyekkel induljatok az egyetemi-főiskolai felvételin.

Lekésni a vizsgát

Nem ilyenkor kell kipróbálni egy új útvonalat, nem ilyenkor kell megvenni a májusi bérletet. Még este készítsétek elő a másnapi ruhát, állítsatok be legalább két ébresztőt, már este tegyétek be a táskába a tollat, számológépet, atlaszt, csokit, vizet (vagy ami kell).

©

Időben induljatok el, hogy ha bármi probléma van - dugó a városban, baleset, késik a vonat -, akkor is beérjetek időben. Ha elkéstek a vizsgáról, nem fognak beengedni titeket - csak akkor tehettek pótló vizsgát, ha önhibátokon kívül maradtatok le az írásbeliről.

Hamarabb beadni a feladatsort

Használjátok ki az időt. Ha megvagytok a feladatokkal, olvassátok át még egyszer a kérdéseket is: lehet, hogy a nagy izgalomban félreértettétek az egyik utasítást, emiatt értékes pontokat veszíthettek.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A magyarérettségin érdemes többször is átolvasni az esszét és az érveléses/gyakorlati szövegalkotás feladat megoldását, és - ha szükséges - felütni a helyesírási szótárt.

Ezeket a szavakat szinte mindenki rosszul írja: sok pontot veszíthettek az érettségin

A 2017-es május-júniusi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgadolgozatokat már A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása alapján kell értékelni - hívja fel a vizsgaelnökök figyelmét az Oktatási Hivatal. Vagyis érdemes alaposan átnézni az új helyesírási szabályzatot, különben értékes pontokat veszíthettek. A Magyar Tudományos Akadémia 2015 szeptemberében rukkolt elő az új kiadással - a korábbi, 11.

Puskázni

Ami az Éretlenek című filmben annyira vicces, az a valóságban nem az. Amíg elkészítitek a puskát, meg is tudjátok tanulni az adott anyagot, a lebukásnak pedig nagyon komoly következményei vannak.

Csak átfutni a feladatokat

Elolvastátok a feladatot, neki is láttatok a megoldásnak, de a végén kiderült, hogy teljesen más szempontok szerint kellett volna feldolgoznotok a forrást? Gyakrabban előfordul, mint gondolnátok.

Hinni azoknak...

akik szerint az érettségit "simán" meg lehet csinálni tanulás nélkül is. Nem lehet. Ha egyetemre szeretnétek menni (és fizetni sem szeretnétek a tanulásért), minél jobb eredményt kell elérni, ahhoz pedig tanulni kell. Sokat.

Hogyan lehet három hét alatt felkészülni a magyarérettségire?

Kevesebb mint egy hónap van hátra a magyarérettségiig - hogyan lehet felkészülni ennyi idő alatt a középszintű írásbelire? Mit érdemes átnézni, mit érdemes megtanulni? Szaktanárt kérdeztünk - hasznos tanácsok jönnek.