szerző:
Eduline

Osztatlan tanárszakra jelentkeztek? Akkor részt kell vennetek egy pályaalkalmassági vizsgán. Fontos kérdésekre válaszolunk.

 

©

Minden jelentkezőnek kötelező elmennie a pályaalkalmassági vizsgára?

Azoknak a tanárképzésre jelentkező hallgatóknak, akik már pályán levő pedadógusok, nem kell, őket a foglalkoztatásuk igazolása mentesíti a pályalkalmassági vizsgálat alól, rajtuk kívül minden jelentkezőnek kötelező.

Ha több osztatlan tanári szakot jelölök meg, minden egyetemre el kell mennem alkalmassági vizsgát tenni?

Csak az első helyen megjelölt szak intézményében kell részt venni az alkalmassági vizsgán. Ennek eredménye valamennyi további osztatlan tanári jelentkezésre érvényes.

Jön a felvételi szigor: válságprogram készül az egyetemeken?

Gazdaságilag is nehéz helyzetbe hozza az egyetemeket az, hogy egyre kevesebb hallgató kezdi el tanulmányait. 2020-tól pedig drasztikusan visszaeshet az elsőévesek száma - írja a Népszava. A magyar felsőoktatásba bekerülő hallgatók számának általános csökkenése és a felvételi követelmények várható szigorítása miatt látta indokoltnak az Óbudai Egyetem vezetősége egy olyan intézkedési terv kidolgozását, amely biztosítja a fenntartható gazdálkodást - közölte a Népszavával az egyetem kommunikációs osztálya azokra a hírekre reagálva, melyek szerint megszorításokat terveznek.

Kell rá tanulni, készülni valamilyen szakirodalomból?

Külön közzétett szakirodalomból nem kell készülni, azonban az alkalmassági vizsga második része egy 15-20 perces beszámoló, ahol háromfős bizottság értékeli – egymástól függetlenül - a jelentkező felkészültségét. Vagy egy konkrét nevelési helyzetet kell értelmezni egy pedagógiai témájú szöveg alapján, vagy pedig egy egy szabadon választott, pedagógiai jellegű olvasmányról kell beszélgetni a vizsgáztatókkal a nevelési szempontok kiemelésével.

Hogyan értékelnek? Mi történik, ha nem sikerül az alkalmassági vizsga?

A pályaalkalmassági vizsgálat eredménye „alkalmas" vagy „nem alkalmas" lehet. Aki nem felel meg az alkalmassági vizsgán, azt nem veszik fel osztatlan tanárképzésre.

További infókat itt kaphattok. A 2018-as felvételiről pedig itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Így tanulhattok vagy kutathattok amerikai egyetemen ösztöndíjjal: már lehet pályázni

Meghirdette a 2019-2020-as tanévre szóló ösztöndíjait a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság, már lehet pályázni. A Fulbright ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, oktatni vagy kutatni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.