szerző:
Eduline

A tanév és az érettségi szezon már véget ért, az egyetemre-főiskolára felvételizőknek azonban még vannak feladataik. Itt találjátok a legfontosabb határidőket és dátumokat.

©

Sorrendmódosítás: július 11-ig

A jelentkezési sorrenden kizárólag egy alkalommal lehet módosítani vagy jelentkezési hely(ek)et visszavonni: az ügyintézési időszakban, legkésőbb 2018. július 11-ig. Azonban a jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség.

Dokumentumpótlás: július 11-ig

Ha a felsőoktatási jelentkezés leadásakor - vagyis februárban - nem tudtatok minden dokumentumot benyújtani, július 11-ig még feltölthetitek az e-felvételi rendszerébe a hiányzó dokumentumok szkennelt változatát. Persze nem érdemes az utolsó percig várni, ha már a birtokotokban van a hiányzó bizonyítvány vagy oklevél, töltsétek fel minél hamarabb.

Itt a feketeleves: ezeken a szakokon szinte lehetetlen ösztöndíjas helyet szerezni

Negyvenegy szakon a 2018-as felvételin is előzetes ponthatárokat húztak, többre jeles érettségi, nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi nélkül esély sincs bekerülni. Ezeken az alap- és osztatlan képzéseken nehéz állami ösztöndíjas helyet szerezni, tavaly a jelentkezők csak töredékének sikerült. Mutatjuk az adatokat.

Ponthatárhúzás: július 25.

A 2018-as felvételi ponthatárait várhatóan 2018. július 25-én húzzák majd meg, vagyis aznap este 8 órakor kiderül, bekerültetek-e a kiválasztott felsőoktatási intézménybe.

Az Oktatási Hivatal besorolási döntést is készít, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig elektronikus levélben értesíti a felvételizőket legkésőbb 2018. augusztus 5-ig. A besorolási döntést az e-felvételi felületéről tölthetitek majd le.

Ezután felvételi határozatot is kaptok, de ezt már attól az egyetemtől vagy főiskolától, ahol elkezdhetitek tanulmányaitokat szeptemberben. Ebben a dokumentumban lesz szó többek között a beiratkozás helyéről és idejéről, az összes teendőről.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Öt dolog, amit meg kell tenned, mielőtt elkezded az egyetemet

Néhány nap múlva kiderül, hol tanultok tovább szeptembertől. De a következő tanév kezdetéig még van néhány feladatotok. Csupa kellemes feladat. Szervezzetek még egy középiskolai bulit... ... amin még mindenki ott van. Szeptemberben úgyis mindenki más-más egyetemre megy majd, mások pedig külföldön tanulnak majd tovább. Használjátok ki az utolsó nyarat, amelyet tényleg együtt tölthettek a régi barátaitokkal.