szerző:
Eduline

A tavalyi atlaszkáosz után idén nyugodtabban indul a történelemérettségi - egy ősszel megjelent jogszabály alapján az érettségizők gyakorlatilag bármelyik atlaszt használhatják az írásbelin.

©

"A TTE az utóbbi napokban számos megkeresést kapott, ezért megerősítjük: a hatályos jogszabály szerint az idei történelemérettségin bármely, kronológiát is tartalmazó történelematlasz alkalmazható" - hívta fel a figyelmet a Történelemtanárok Egylete, amely többször kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), tisztázza, pontosan milyen atlaszokat használhatnak a történelemérettségin a diákok, és milyeneket nem.

A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat.

A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet.

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi.

Idén egyszerűbb a helyzet, a jogszabályban ugyanis az áll,

3. § A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak

Atlaszkáosz: tavaly baj volt az atlaszokkal

Tavaly más szabályok vonatkoztak a töriérettségin használható atlaszokra: a rendelet engedélyezte a magánkiadók atlaszait, de nem mindet, csak a 2015/2016-os tankönyvjegyzékben szereplőket. Ez azonban sok helyen gondot okozhatott, ugyanis a diákok egy része régebbi kiadású atlaszt használt, és sok iskola könyvtárában is csak ilyeneket találtak a tanárok.

Az elterjedt atlaszok közül a Cartographia Tankönyvkiadó a CR-0008 és CR-0080 kódszámú atlaszának használatát nem engedte meg meg a rendelet, és ez - mint kiderült - okozott kínos meglepetést.

Egyes panaszok szerint ugyanis a rendelet nem jutott el minden érintett diákokhoz, sőt még tanáraikhoz sem minden esetben. Egyik olvasónk például arra panaszkodott, hogy csak a töriérettségi reggelén szembesültek azzal, hogy a náluk lévő atlaszt nem használhatják, helyette az iskola birtokában lévő, állami kiadású, számukra teljesen ismeretlen atlaszt forgathatták a vizsga alatt.

Melyik a legjobban használható atlasz?

Ezt kérdeztük Kiss Jánostól, a Studium Generale történelem szekciójának vezetőjétől, aki szerint a Mozaik Kiadó piros atlasza az, amelyik a leghasznosabb, ebben van a legtöbb információ. "A piros mozaikos atlasz középszinten rengeteg mindenre jó. Abból nagyon sok mindent ki lehet nézni. Talán ezért sem szokott ott lenni a bizottságnál, hiszen túl sok segítség szokott ez lenni az érettségizőknek, túl sok ábra meg kronológia van benne" - mondta Kiss János, hozzátéve, "ezt az atlaszt egyrészt nagyon nehéz is beszerezni, inkább már kézről kézre jár. Azt javaslom, hogy érdemes eggyel korábban érettségizett évfolyamot megkérdezni, hogy van-e náluk. Írásbelin nem vehetik el, de szóbelin, ha úgy van, akkor szólhatnak, hogy azt inkább ne, és akkor adnak sajátot".

A szekcióvezető a Mozaik atlaszán kívül a Cartographia-atlaszokat is ajánlja.

Így lehet elszúrni az érettségit történelemből: 4+1 hiba, amit el kell kerülni

Melyek a leggyakoribb hibák az írásbeli történelemérettségin? Kiss Jánost, a Studium Generale történelemszekció-vezetőjét a típushibákról kérdeztük. "Vannak a tudáshiányból fakadó hibák és vannak a figyelmetlenségből fakadó hibák, utóbbiak oka az is lehet, hogy a feladatot nem olvasták rendesen végig" - mondja Kiss János, a Studium Generale történelemszekció-vezetője, aki azt tanácsolja az idén érettségizőknek, hogy inkább kétszer olvassák el a feladatokat, azon a fél percen már semmi nem fog múlni.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.