szerző:
Eduline

Nem elég az ötös matekjegy és a 90 százalékos érettségi töriből - ahhoz, hogy a 2017-es felvételin minden flottul menjen, számtalan szabályt és határidőt kell betartanotok. Íme, a lista.

Nem nézitek meg...

... milyenek a felvételi követelmények a kiválasztott szakon. Ha például olyan alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek, amelyen kötelező egy vagy két tárgyból az emelt szintű érettségi, kötelező nekifutni a nehezebb (és egyben több felvételi pontot érő) érettséginek, anélkül ugyanis akkor sem kerülhettek be a képzésre, ha egyébként elegendő pontotok lenne.

©
Akkor is érdemes megnézni az adott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgyak listáját, ha az emelt szintű érettségi nem kötelező - ha például biológiából kell érettségizni (közép- vagy emelt szinten), azt nem úszhatjátok meg.

Azt hiszitek...

... hogy félóra alatt ki tudjátok tölteni az elektronikus jelentkezési lapot. Tévedés. Érdemes bőven időt szánni a személyes és egyéb adatok megadására, a képzések kiválasztására, a véglegesítésre, aztán a hitelesítésre.

Nem tartjátok be...

... a határidőket. Például február 15-e után egész egyszerűen nem fogadják el az elektronikus jelentkezési lapot, de a hitelesítés és a dokumentumpótlás határidejét is be kell tartani, különben oda az egész felvételi. Itt az összes határidőt megtaláljátok:

Nem fizetitek be...

... a felvételi jelentkezési díját. Az alapdíjat eltörölték, három képzés megjelölése ingyenes, de ha ezen felül további szakokat szeretnétek beírni az elektronikus jelentkezési lapra, 2000-2000 forintot kell fizetnetek. Az esetleges kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje a felvételi jelentkezési határidő, vagyis 2017. február 15.

Nem jelöltök meg...

... biztos, ami biztos alapon legalább egy olyan szakot, ahová a tavalyi/tavalyelőtti ponthatárok alapján szinte biztosan bekerültök. Persze ez csak akkor hiba, ha szeptemberben mindenképpen valamelyik egyetemen vagy főiskolán szeretnétek kezdeni a tanévet - ha nem ragaszkodtok ehhez, nyelvtanfolyammal, munkával, OKJ-s tanfolyammal, önkénteskedéssel is el lehet tölteni azt az egy évet a következő felvételiig.

Kihagyjátok az alkalmassági vizsgát...

... pedig a kiválasztott szakon kötelező. A felvi.hu-n a szakok leírásánál minden fontos infót megtaláltok erről, alaposan olvassátok el.