szerző:
Eduline

Már csak pár nap van az írásbeli érettségiig, de még mindig hatalmas halmokban áll az ágy mellett a tanulnivaló? Nincs olyan diák a világon, aki legalább egyszer ne próbálta volna áttanulni az éjszakát négy-öt csésze kávé társaságában, de olyan egyetemista sincs, aki legalább egyszer ne bánta volna meg, hogy több kávét ivott a kelleténél.

Nyugtalanság (és nem csak a vizsga miatt)

Ha kiver a víz, hevesen lüktet a szívetek, rátok tör a remegés, nem feltétlenül kell vírusra gyanakodnotok. Ez a koffeinmérgezés egyik gyakori tünete.

Lelassultok

Éreztétek már, hogy minél több kávét isztok, annál álmosabbak vagytok? A hiba nem a ti készüléketekben van, egy kutatás szerint a túlzott koffeinbevitellel éppen a kívánt hatás ellenkezőjét lehet elérni.

©

Idegesek lesztek

Több kutatás bebizonyította, hogy a koffein boldogságérzetet kelt: enyhíti a depressziót, de ha négynél több eszpresszót löktök be, idegesek és izgatottak lesztek tőle. Sőt, szélsőséges esetben még pánikrohamot is kaphattok.

Végre alhatnátok. De nem megy

Egy zombival is farkasszemet nézhettek a tükörben, ha túllépitek a normális koffeinadagot. Az ugyanis tartós álmatlanságot is okozhat, egy átvirrasztott éjszaka után pedig ember legyen a talpán, aki tiszta fejjel neki tud állni a tételeknek.

©

WC-re rohangáltok

Ne csodálkozzatok, ha kávézás után állandóan WC-re kell kell szaladgálnotok, a koffein ugyanis tágítja a veseereket, erős vizelethajtó hatása van, sőt az emésztést is felgyorsítja. Persze így legalább kénytelenek vagytok szünetet tartani két tétel között.

Izomrángás

Ne csodálkozzatok, ha olvasás közben azon kapjátok magatokat, hogy folyamatosan tikkel a szemetek.

Összevissza ver a szívetek

Kávézás után nő a pulzusszám, emelkedik a vérnyomás - van, akinél a túl sok kávé szívritmuszavart is okoz. A tüneteket sokszor az sem enyhíti, ha egy ideig mozdulatlanul fekszetek, mint egy darab fa. Mit egyetek, mit igyatok vizsga előtt? Itt olvashatjátok el összefoglalónkat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!