szerző:
Eduline

Február közepéig jelentkezhettek a 2015-ös felsőoktatási felvételire, ezért frissítettük az eduline pontszámító kalkulátorát - kezdhettek számolgatni. Útmutató a kalkulátor használatához.

1. lépés: tanulmányi eredmények

A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot szerezhettek. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatokból számolják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

Az eduline kalkulátorában ezért először a 11. és 12. év végi eredményeket kell megadnotok irodalomból, nyelvtanból, matekból, történelemből, idegen nyelvből és egy természettudományos tárgyból. Ha a 11. vagy a 12. évfolyamon már nem tanultatok kémiát, fizikát, biológiát, földrajzot vagy természettudományt, annak a két évnek az érdemjegyét kell beírnotok, amelyben utoljára voltak ilyen óráitok, ez akár a 10. és a 11. év végi eredmény is lehet.

Az irodalomból és nyelvtanból kapott jegyeket a kalkulátor átlagolni fogja.

2. lépés: érettségi eredmények

A tanulmányi pontok másik felét az érettségi eredményéből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik. Az érettségi eredményeit százalékos értékben kell megadni, a harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyikből tettetek emelt szintű vizsgát (többletpontot csak akkor kaptok, ha legalább 45 százalékos eredményt értetek el az emelt szintű érettségin, a tárgy a kiválasztott szakon kötelező vagy választható, és a tárgyból szerzett emelt szintű érettségi alapján számolják az érettségi pontokat).

Válasszátok ki azt a két tárgyat a negyedik oszlopban, amely azon a szakon, amelyre jelentkeztek, kötelező vagy választható érettségi tárgy. Ez azért fontos, mert az 500-ból a másik 200 pontot az így kiválasztott két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki (ha a kiválasztott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségiztek, válasszátok ki a két legjobb eredményűt).

3. lépés: többletpontok

Ezután be kell írnotok a többletpontokat érő nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés adatait. Az eduline kalkulátora azt nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott képzésen milyen végzettségeket, illetve versenyeredményeket fogadnak el, ezért ezeket csak akkor pipáljátok be, ha az adott intézmény oldalán már megnéztétek, hogy valóban adnak érte pluszpontot.

A nyelvvizsgáért, valamint a hátrányos helyzet/gyermekgondozás/fogyatékosság miatt minden szakon jár többletpont (hátrányos helyzetért csak azok kapnak, akik 25 évnél fiatalabbak). Fontos: ha ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségitek és nyelvvizsgátok is van, csak az egyik - a számotokra kedvezőbb - jogcímen kaphattok többletpontot (ez az emelt szintű érettségi, amely még a felsőfokú nyelvvizsgánál is több pontot ér).

Kik nem tudják használni az eduline-kalkulátort?

A kalkulátorunkat az alap- és osztatlan szakos felvételi szabályai szerint készítettük el, tehát ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterszakra jelentkeztek, a Felvi kalkulátorát használjátok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi képzésre jelentkeztek (ebben az esetben ugyanis eggyel több tantárgyból kell érettségiznetek), vagy ha olyan szakra felvételiztek, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják a pontszámot.

Fontos: ha különböző szakokra felvételiztek, érdemes külön-külön kalkulációkat végezni, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani. 

4. Még egy kattintás

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a kalkulátor nemcsak az összpontszámotokat írja majd ki, feljebb görgetve az érettségi és a tanulmányi eredményekből kalkulált részpontszámot is megmutatja. Az alapszakos felvételi pontszámításról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!