szerző:
Eduline

Milyen lesz a 2018-as érettségi magyarból? Milyen változásokra kell odafigyelnetek, és milyen tételekből kell felkészülnötök a szóbelire? Itt mindent megtaláltok.

Milyen feladatokat kaptok a középszintű írásbelin?

Kellemetlen meglepetés érheti azokat a diákokat, akik nem követték figyelemmel a magyarérettségit (is) érintő változásokat, amelyek először a 2017 tavaszán vizsgázókra vonatkoztak.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

©

A középszinten érettségizőknek továbbra is meg kell oldaniuk egy szövegértési feladatsort - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

Az írásbeli első részére azonban az eddigi 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi. A vizsgázóknak az "érvelés" és a "gyakorlati szövegalkotás" közül kell választaniuk, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveg megírásával.

Ilyen lesz a 2018-as érettségi: a legfontosabb dátumok

Végzős középiskolások vagytok, ezért időről időre eszetekbe jut a rohamosan közeledő 2018-as érettségi? Íme, a vizsgaidőpontok. A 2018-as érettségi szezon május 4-én, a nemzetiségi nyelvi és irodalmi vizsgákkal kezdődik, a legtöbb végzőst érintő írásbelikre azonban május 7-ig kell várni, aznap lesz a magyarérettségi. Az emelt szintű szóbeli érettségiket június 7.

A második rész két műértelmező szövegalkotási feladatot tartalmaz: 150 perc alatt kell írni egy 400-800 szavas esszét. A diákok döntik el, hogy vagy egy megadott művet elemeznek a feladat szempontjainak megfelelően, vagy két megadott művet hasonlítanak össze a feladat utasításai alapján.

Mintafeladatok

Itt találtok mintafeladatokat, valamint javítási-értékelési útmutatókat - ezeket érdemes megnézni, mert így tudni fogjátok, milyen hibák miatt vonnak le pontokat a javítók.

Milyen lesz a pontozás?

És mennyi időt tölthettek a különböző feladatok megoldásával? Itt olvashatátok el cikkünket.

Az emelt szintű szóbeli érettségi tételcímei

Ha már most elkezdenétek a felkészülést (vagy legalábbis megnéznétek, van-e mindegyik témából órai jegyzetetek), itt találjátok a 2018-as tétellistát:

null

null

A középszintű szóbeli érettségi tételcímei

Fontos: ezek a tételcímek csak a fővárosi és a megyei kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbeli vizsgákra vonatkoznak. Azok, akik a saját középiskolájukban érettségiznek, tanáruktól kapják majd meg a tételsort.

null

null