szerző:
Eduline

A 2017-es felvételin is a gazdálkodási és menedzsment a slágerszak, több mint 8100 felvételiző jelölte meg a képzést a jelentkezési lapon, közülük 5190-en állami ösztöndíjas helyre pályáznak. De vajon van-e esélyük támogatott formában elkezdeni tanulmányaikat? Utánajártunk.

©
Az elsőhelyes jelentkezések alapján a 2017-es felvételi legnépszerűbb alapképzése a gazdálkodási és menedzsment: összesen 8174-en jelölték meg az e-felvételi rendszerében, 3827-en első helyre sorolták, vagyis erre a BSc-képzésre szeretnének a leginkább bejutni.

Állami ösztöndíjas hely? Sok pont kell hozzá

A gazdálkodási és menedzsment az előző években is a legnépszerűbb alapszak volt - annak ellenére, hogy csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik az előzetesen meghúzott ponthatárt, ez az idén 440 pont.

Mivel az egyetemi-főiskolai felvételin maximum 500 pontot lehet szerezni, a 440-es limitet csak azok tudják megugrani, akik jeles érdemjegyeket hoznak a középiskolából, jó érettségit írnak, és legalább egy tárgyból a nehezebb, egyben 50 többletpontot érő emelt szintű érettségit választják, de érdemes egy nyelvvizsgát is szerezni, az ugyanis szinttől függően 28 vagy 40 pontot ér.

Az eduline pontszámító kalkulátorát itt próbálhatjátok ki.

A statisztikák alapján úgy tűnik, ennyi pontot kevesen tudnak összegyűjteni. Tavaly az állami ösztöndíjas formára jelentkező  5281 felvételiző közül mindössze 398-an kezdhették meg tanulmányaikat támogatott formában.

Ezekre az egyetemekre-főiskolákra felvételiznek a legtöbben: itt a lista

Nyilvánosságra hozták a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési adatait: nincs meglepetés, az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben. Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb intézmény a felvételizők körében, az ELTE-t összesen 21499-en jelölték meg, a jelentkezők fele első helyre sorolta az intézmény valamelyik képzését.

Önköltséges képzés: mennyi az annyi?

Aki ennél kevesebbet szerez, az csak önköltséges formában kezdheti el a gazdálkodási és menedzsment szakot - már ha megjelölte a képzés fizetős, az e-felvételi rendszerében K betűvel jelölt formáját.

Az önköltség összege intézménytől függ: a Budapesti Corvinus Egyetemen 350 ezer forint egy félév gazdálkodási és menedzsment szakon (a székesfehérvári képzés ennél valamivel olcsóbb, ott 315 ezer egy félév), a Budapesti Gazdasági Egyetemen 250 ezer, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig 300 ezer forintba kerül egy szemeszter.

A vidéki tudományegyetemeken kevesebbet kell fizetni: a Debreceni Egyetemen például félévente 195 ezer, a Szegedi Tudományegyetemen 190 ezer, a Pécsi Tudományegyetemen 240 ezer forintot.

Felvételizők, figyelem! Ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2017-ben

Nyilvánosságra hozták a 2017-es felvételi minimumponthatárait - a következő listában csak azokat az alap- és osztatlan szakokat találjátok meg, amelyeken a 280-as általános minimumponthatártól eltérő alsó limitet határoztak meg.