szerző:
Eduline

Hogyan számolják ki az e-felvételin megjelenő összpontszámot? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Első helyen egy alapszakot jelöltem meg, második helyen pedig egy felsőoktatási szakképzést. A két szakon két különböző pontszámot mutat az e-felvételi. Miért?

Azért, mert a felsőoktatási szakképzések pontszámítási szabályai sokkal lazábbak, mint az alap- és osztatlan szakoké. A felsőoktatási szakképzésre jelentkezők összpontszámát háromféle módon lehet kiszámolni: a tanulmányi pontok kétszerezésével, a tanulmányi és az érettségi pontok összeadásával, valamint az érettségi pontok kétszerezésével. A három számítási mód közül mindig a felvételiző számára legelőnyösebbet választják.

Az érettségi pontokat ráadásul - hacsak a felsőoktatási intézmények nem határozták meg külön a vizsgatárgyakat - a két legjobb vizsgaeredményből számítják. Ettől függetlenül érdemes átnézni, mire mennyi pontot kaptatok, július 21-ig ugyanis lehet reklamálni. A felsőoktatási szakképzések pontszámítási szabályairól szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok el, itt pedig az alapszakos szabályokat találjátok

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!