szerző:
Eduline

Megvan az érettségi bizonyítvány? Akkor kezdhettek számolgatni - mutatjuk, hogyan kalkulálhattok a középiskolai és az érettségi eredményekkel, hány pontot érnek az egyetemi-főiskolai felvételin.

Hogyan számolhatjátok ki a tanulmányi pontszámot?

Vegyétek elő a középiskolai bizonyítványotokat és - ha már van - az érettségi bizonyítványt, a tanulmányi eredmények kiszámításához ugyanis az összes tárgyból szerzett érettségi eredményre szükségetek lesz.

Középiskolai eredmények: maximum 100 pont

Először az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket kell összeadni, majd duplázni - így legfeljebb 100 pontot szerezhetnek. A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy (biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret vagy természettudomány) eredményét is figyelebe veszik.

©

Ha nem volt olyan természettudományos tárgyatok, amelyet legalább két évig tanultatok, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhattok.

Érettségi eredmények: maximum 100 pont

A négy kötelező és egy szabadon választható tárgy (szakgimnáziumokban a kötelező szakmai tárgy) százalékos érettségi eredményének átlagát, egész számra kerekítve. Ez maximum 100 pont lehet.

Adjátok össze a középiskolai jegyekből és az érettségi átlageredményéből kalkulált pontokat. Maximum 200 pontot szerezhettek így.

Hogyan számolhatjátok ki az érettségi pontszámot?

Az érettségi bizonyítványra még mindig szükségetek van. Először nézzétek meg, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak (ezt valószínűleg már február óta kívülről tudjátok).

Felvételizők, figyelem! Ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2017-ben

Nyilvánosságra hozták a 2017-es felvételi minimumponthatárait - a következő listában csak azokat az alap- és osztatlan szakokat találjátok meg, amelyeken a 280-as általános minimumponthatártól eltérő alsó limitet határoztak meg.

Most csak annak a két tárgynak a százalékos eredményét vegyétek figyelembe, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni (egy 77 százalékos érettségi 77 pontot ér, egy 63 százalékos 63 pontot), összesen maximum 200-at.

Ha a szakon választható tárgyak közül több tárgyból is van eredményetek, a két legjobban sikerült vizsga eredményével kell számolni.

Duplázás?

A többletpontok nélküli összpontszámotokat kétféleképpen számolhatjátok ki: vagy összeadjátok a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot (maximum 200 pont). A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amely előnyösebb nektek. Úgyhogy nincs veszve semmi, ha a középiskolai jegyeitek gyengék - egy kiemelkedő érettségivel bárhova bejuthattok.

Az így megszerezhető maximum 400 ponthoz jönnek még a többletpontok, ezekről itt olvashattok:

Ilyenek a 2017-es pontszámítási szabályok: minden infó a többletpontokról

Hány többletpontra számíthattok, ha nyelvvizsgával, OKJ-s végzettséggel, esetleg OKTV-helyezéssel vágtok neki a 2017-es felvételinek? Maximum 100 többletpontot gyűjthettek emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával, OKJ-s végzettséggel, sporteredménnyel vagy a felsőoktatási szakképzés zróvizsgájával, de pluszpontokat kapnak a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő és gyermeket gondozó felvételizők is.