szerző:
Eduline

Még egy hónapotok van az egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési határidejéig - az elektronikus jelentkezési lapot nem nehéz kitölteni, de néhány alapfogalmat ismerni kell. Magyar-magyar szótár felvételizőknek az eduline-tól.

©
Nem mindegy, hogy az M, az A, a K vagy az N, esetleg az L jelű képzést választjátok ki az e-felvételi felületén. Nézzük, mit jelentenek ezek a betűk.

A: ha a "képzési szint" nevű oszlopban látjátok, akkor azt jelenti, hogy alapszakról, vagyis BA- vagy BSc-képzésről van szó.

O: osztatlan képzés. Ezek olyan szakok, amelyeket a bolognai rendszer bevezetésekor nem választottak ketté alap- és mesterképzésre, hanem maradtak öt-hat évesek. Ilyen például az általános orvosi, a fogorvosi, a jogász-, a gyógyszerész-, az állatorvosi képzés.

M: mesterszak, vagyis MA- vagy MSc-képzés.

N: nappali munkarend, hagyományos nevén nappali tagozat. A hagyományos órabeosztás, hétfőtől péntekig, napközben tartják az előadásokat és a szemináriumokat.

L: levelező munkarend. Részidős képzés. Az előadásokat és a szemináriumokat tömbösítve, hétvégéken vagy legfeljebb kéthetenként munkanapokon tartják. Ha munka mellett szeretnétek tanulni, jelentkezés előtt mindenképpen kérjetek információt a kiválasztott felsőoktatási intézménytől arról, pontosan mikor tartják az órákat.

E: esti munkarend. Részidős képzés. Az előadásokat és a szemináriumokat az esti órákban vagy hétvégenként tartják - itt is érvényes, hogy ha munka mellett tanulnátok, a jelentkezés előtt tudjátok meg, az adott felsőoktatási intézmény pontosan mikor tartja az órákat.

T: távoktatás.Viszonylag kevés ilyen képzés van, még mindig nem túl népszerű képzési forma itthon. A konzultációkat általában havonta tartják, vagyis jóval kevesebb órán kell résztvenni, mint a nappali, az esti vagy a levelező tagozaton.

A: ha a "finanszírozási forma" oszlopban találjátok az A betűt, akkor az azt jelenti, hogy állami ösztöndíjas képzésről van szó, vagyis nincs tandíj. Viszont alá kell írnotok a hallgatói nyilatkozatot, amellyel vállaljátok, hogy a meghatározott időn belül megszerzitek a diplomát, a diplomaszerzés után pedig meghatározott ideig magyarországi munkahelyen dolgoztok.

K: önköltséges képzés. Vagyis félévente fizetni kell a tanulásért, a képzéseknél megnézhetitek azt is, pontosan mennyi a féléves önköltség.

Az eduline-on minden infót megtaláltok a 2017-es felvételiről, a legfrissebb cikkeket keressétek itt.