szerző:
Eduline

Bizonyos feltételeket minden jelentkezőnek teljesítenie kell a felvételin, különben nem kerülhet be a kiválasztott képzésre.

©

Ha a következő feltételeket teljesítitek, akkor összpontszámotok nulla lesz, vagyis esélyetek sem lesz a bekerülésre.

1. Érettségi/diploma

Felsőoktatási szakképzés, alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén az érettségi bizonyítvány alapfeltétel, mesterszakon az adott szakra vonatkozó bemeneti követelményeknek megfelelő végzettséget tanúsító felsőfokú oklevél kell. Vagyis diploma.

Ezt a táblázatot minden felvételizőnek meg kell néznie, ha mesterszakra jelentkezik

Mesterszakra felvételiztek? Nem mindegy, milyen diplomátok van. Ha mesterszakon szeretnétek folytatni a tanulmányaitokat, érdemes megnézni, hogy a választott szakon milyen előzetes feltételek, azaz bemeneti követelmények vannak. Mesterképzésre csak az a jelentkező kerülhet be, aki oklevelet szerzett, az oklevél-igazolás csak a felvételi eljárásban való részvételre jogosít fel.

2. Érettségi. De miből?

Alap- és osztatlan szakon: az adott szakon meghatározott legalább kettő, az érettségi pontokba beszámítható érettségi vizsgaeredménnyel rendelkeztek a megfelelő szinten (közép- vagy emelt szint). Más a helyzet, ha a felsőoktatási intézmény érettségi vizsgaeredmények helyett gyakorlati vizsga vagy felsőfokú oklevél alapján számít felvételi pontszámot. 

3. Alkalmassági vizsga

Ha az alkalmassági vizsgán nem feleltek meg, mindegy, hány pontotok lenne, nem kerülhettek be a képzésre.

Rossz hír sok felvételizőnek: aki ezen a vizsgán nem megy át, bukja a felvételit

Milyen szerepe van az alkalmassági vizsgának az egyetemi-főiskolai felvételin, és mi történik akkor, ha valaki nem megy el a vizsgára? Olvasói kérdésre válaszolunk. Ahogy korábban már írtunk róla, több alap- és osztatlan képzésen is előírták az alkalmassági vizsgát. Az alkalmassági vizsgán nem pontszámmal, hanem „megfelelt" vagy „nem felelt meg" minősítéssel értékelik a teljesítményeteket.

4. A minimumponthatár

Alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre, valamint mesterképzésre való jelentkezés esetén a jelentkező felvételi összpontszámának el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot: 

  • alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pontot, az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ szerinti szakképesítés-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
  • felsőoktatási szakképzés esetén 240 pontot, az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
  • mesterképzés esetén – 100 pontos rendszerben – 50 pontot

Felvételizők, figyelem! Ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2018-ban

December 22-én elindult a 2018-as felvételi, negyvenegy alap- és osztatlan szakon pedig ismét előzetes ponthatárokat húztak meg. Gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi - többek között ilyen szakokon állapítottak meg előzetes ponthatárokat.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás