szerző:
Eduline

Hogyan kalkulálhattok a pontjaitokkal, ha felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek?

©

Felsőoktatási szakképzéseken az alap- és osztatlan szakokkal ellentétben háromféle módon kalkulálhatnak a pontokkal: vagy összeadják a tanulmányi és az érettségi pontokat, vagy megkétszerezik az érettségi pontokat, esetleg a tanulmányi pontokat kétszerezik meg. Minden esetben azt a módszert alkalmazzák, amely a legelőnyösebb a jelentkezőknek. Ehhez a pontszámhoz adják hozzá a többletpontokat.

A felsőoktatási szakképzés minimumponthatára 240 pont, ezt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímeken adható pluszpontok (például nyelvvizsga, hátrányos helyzet, versenyeredmény, OKJ-s végzettség) nélkül kell elérnetek.

Előfordulhat, hogy az egyetem, főiskola nem határozza meg, hogy mely érettségi tárgyakból kell érettségi pontot szereznetek, ilyenkor a két legjobb érettségi vizsga eredményét veszik figyelembe.

A felsorolt eltéréseken kívül a pontszámítás szabályai megegyeznek az alap- és osztatlan szakokra érvényesekkel. A felvételi pontszámítás 2015-ös változásairól itt olvashattok, azt pedig, hogy diplomásként milyen pontszámítási szabályok vonatkoznak rátok, itt találjátok. A 2015-ös felvételiről szóló legfrissebb cikkeinkért kattintsatok ide.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!