szerző:
Eduline

Március 1-ig jelentkezhettek a tavaszi érettségire: milyen vizsgatípusokra jelentkezhettek, ha még középiskolások vagytok? És ha már van érettségi bizonyítványotok?

©

Rendes érettségi vizsga

Az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez - és a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez - öt tárgyból kell érettségi vizsgát tenni: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, élő idegen nyelv és egy választott tantárgy. Rendes érettségi vizsgát a tanuló jogviszonnyal rendelkező végzős középiskolások tehetnek: ezért nem kell fizetni, a saját iskolátokban kell jelentkeznetek rá.

Annyi tantárgyból érettségizhettek, amennyiből szeretnétek, a legalább elégséges osztályzatok pedig mind bekerülnek az érettségi bizonyítványba. Ha megbuktok egy kötelező tárgyból, javító érettségi vizsgát kell tennetek a következő vizsgaidőszakban.

Ha már van érettségi bizonyítványotok, az érettségi vizsgáért minden esetben vizsgadíjat kell fizetnetek. Ez 2013-ban középszintű vizsga esetén 15 ezer, emelt szintű vizsga esetén pedig 25 ezer forint. A jelentkezés menetéről itt olvashattok részletesen.

Érettségi 2013

Jelentkezési lap és kitöltési útmutató

Vizsganaptár

Studium Generale-próbaérettségi: feladatlapok és megoldások

Ezekből a tantárgyakból tehettek emelt szintű vizsgát

A 2013-as érettségivel és felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Előrehozott érettségi vizsga

Az előrehozott érettségi lényege, hogy már a 10. vagy a 11. osztály végén vizsgázhatnak a diákok: erre a vizsgatípusra is a saját iskolátokban tudtok jelentkezni. Ha megbuktok, javító érettségi vizsgára kell jelentkeznetek, vagy - szabadon választható tantárgy esetén - más tárgyból is érettségizhettek: ebben az esetben az elégtelen jegy nem kerül be a bizonyítványba. Ha "fel nem róható okból" nem jelentetek meg a vizsgán, pótló érettségit kell tennetek.

Fontos: 2014. január 1-jétől a sikertelen előrehozott érettségi vizsga esetében a javító vagy pótló érettségi vizsgára csak a rendes érettségi vizsgaidőszakában lehet jelentkezni.

A legtöbb tárgyból az idén (2013-as tavaszi és őszi vizsgaidőszakban) jelentkezhettek utoljára előrehozott érettségire: 2014 januárjától már csak informatikából, latinból és élő idegen nyelvekből tehettek ilyen vizsgát.  Több tízezer diák jár rosszul a döntéssel: erről itt olvashattok.

Pótló és javító érettségi vizsga

Pótló vizsgát akkor tehettek, ha önhibátokon kívül nem tudtatok megjelenni a rendes előrehozott érettségi vizsgán, javítót pedig akkor, ha elégtelen osztályzatot szereztetek. Ha még nincs érettségi bizonyítványotok, az első pótló és javító vizsga ingyenes.

Szintemelő érettségi vizsga

Az érettségi bizonyítvány megszerzéséig egy alkalommal tehettek szintemelő vizsgát, ha középszinten - előrehozott érettségi vizsgán - legalább elégséges osztályzatot szereztetek. Ti döntitek el, hogy a két eredmény közül melyik kerüljön a bizonyítványba, a másikról tanúsítványt kaptok.

Ismétlő érettségi vizsga

Az ismétlő érettségi vizsgán korábbi, sikeres vizsgát ismételhettek meg ugyanazon a szinten. Fontos: csak a tanulói jogviszony megszűnése után tehettek ilyen típusú vizsgát. Az eredményről tanúsítványt kaptok: ha a második vizsga rosszabbul sikerül, természetesen nem kell felhasználnotok.

Kiegészítő érettségi vizsga

Ilyen vizsgát azok tehetnek, akiknek már van érettségi bizonyítványuk, de - például pályamódosítás miatt - újabb tárgyból szeretnének vizsgázni. A sikeres vizsgáról érettségi tanúsítványt kaptok.