szerző:
Eduline

Már csak pár hónap van az érettségi szezonig - jönnek a tanulással töltött éjszakák, a stresszelős nappalok, na meg az idegesítő osztálytársak. Milyen hibákat érdemes elkerülni?

Az utolsó pillanatra hagyják
a szakválasztást

Február 15. a jelentkezési határidő, de február 13-án még fogalmatok sincs, hova adjátok be a jelentkezési lapot? Előfordul. Érdemes időben - legkésőbb decemberben - böngészni az egyetemek és főiskolák szakkínálatát, megnézni, melyik alapképzésen milyen tantárgyakat oktatnak, és milyenek voltak a ponthatárok az előző években. Ha ennek ellenére sem tudjátok eldönteni, hogy merre tovább, gondolkodjatok el azon, érdemes-e kihagyni egy évet az érettségi után, önkénteskedni, dolgozni vagy nyelvet tanulni.

Idegesítő/energiavámpír/túlbuzgó osztálytársakkal
beszélgetnek

Pedig ez szigorúan tilos, pláne egy-két héttel az érettségi előtt. Lehet, hogy X már januárban kívülről fújta a töritételeket, Y pedig évek óta azt hajtogatja, hogy tanulás nélkül is "simán" át lehet menni az érettségin, de kit érdekel? Amúgy sem érdemes az osztálytársakéhoz mérni a teljesítményeteket - nagyon nem mindegy, hogy egy 460-470 pontos szakra vagy egy 300 pontosra jelentkeztek, vagy a családotok megengedheti-e a magának a fizetős képzést.

©

Halogatják
a tanulást

A szóbeli tételek még várhatnak, a nyelvvizsga még arrébb van, a matekpéldák gyakorlásának nincs értelme ilyen korán nekikezdeni? Ne halogassátok a tanulást, próbáljatok minél több dolgot elintézni még a 2015-ös év elején - például a nyelvvizsgát, ha felkészültnek érzitek magatokat -, mert az április-május nagyon sűrű lesz.

Feladják
a harcot

Persze előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor úgy érzitek, már nem bírjátok tovább. Az előző évekhez képest persze tényleg sokkal több a magolnivaló, de tartsatok ki - a ponthatárhúzás (reméljük) mindenért kárpótol majd.

Görcsölnek
a vizsgák és a felvételi miatt

Persze nagy a tét, de görcsölni nem érdemes. Ebben az évben semmi olyan nem történik, amin később ne lehetne változtatni. Nem sikerül jól az érettségi? Meg lehet ismételni. Nem kerültök be a kiválasztott szakra? Újra nekivághattok a felvételinek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!