szerző:
Eduline

Véget ért a középszintű angolérettségi, a vizsgázóknak 180 perc alatt kellett egy szövegértési, egy nyelvhelyességi, egy hallás utáni szövegértési és egy íráskészségi feladatsort megoldaniuk. Ezt gondolják az Eduline által megkérdezett diákok a mai érettségiről.

©

Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok.

Egy kínos ügyben kell tanácsot adniuk a vizsgázóknak az angolérettségi utolsó részében

Ahogy már beszámoltunk róla, jelnyelvi tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben.

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

A diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi feladatsorában a Kolumbusz-napról, a finnek közkedvelt „sportágáról”, a feleségcipelésről és a Pullmann-féle vasúti kocsikról is kaptak szöveget .

A szövegértési feladatsor megoldása

Az íráskészséget mérő feladatsor első feladatának megoldási javaslata

Az íráskészség második feladatának megoldási javaslata

A nyelvhelyességi feladatsor megoldása

Az utolsó, azaz a szövegalkotási rész első feladatában egy baristakurzus részleteiről kell érdeklődni levélben, majd egy tizenéveseknek szóló kérdés-válasz oldalon megjelent poszthoz kell egy kommentet írni.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

"Szerintem összességében nagyon könnyű volt, nekem jól ment és az idő is elég volt rá. A hallás utáni szövegértésben volt egy feladat, ami azért nem volt olyan egyszerű, mert egy interjú volt benne, és elég fura akcentusa volt a megszólaló focistának. De tényleg, ezt leszámítva jónak éreztem, talán a nyelvhelyességi rész volt egy kicsit nehezebb az előző éveknél, de ott is típusfeladatok voltak, és az is simán teljesíthető volt" - mesélte Nóri az érettségi után az Eduline-nak.

"Szerintem erősebb volt a tavalyihoz és az elmúlt évekhez képest. Az idő elég volt rá, de a nyelvhelyességi feladatban és az olvasott szövegértésben is voltak nehezebb feladatok és kérdések. Arról nem is beszélve, hogy a hallás utáni szövegértésben volt egy olyan interjú, ami tök nehezen volt érthető az akcentus miatt. Mondjuk a kommentnek örültem, és a levél is jól sikerült, lehetett mit írni" - mondta el az Eduline-nak egy vidéki gimnázium végzős diákja.

Egy nagyon furcsa "sportágról" is kaptak szöveget a nyelvhelyességi tesztben az érettségizők

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok az angolérettségin, "egyenetlen" a feladatsor

Angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Ma az angollal folytatódnak az érettségi vizsgák, több tízezren töltik majd ki a négy részből álló feladatsort. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, a vizsga után pedig jövünk a nyelvtanárok által készített, nem hivatalos megoldásokkal. Az angol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak.