szerző:
Eduline

Csütörtök reggel megkezdődtek az emelt szintű szóbeli vizsgák, június 18-tól pedig azoknak is vizsgázniuk kell, akik a középszintet választották. Itt minden fontos infót megtaláltok a pontszámításról és a vizsgatípusokról.

Elkezdődött a szóbeli, itt vannak a szabályok
©

Mikor kezdődnek a szóbeli vizsgák?

Az emelt szintű szóbeliket június 7. és 13., a középszintű vizsgákat pedig június 18. és 29. között tartják. Itt találjátok a puska.hu-ra feltöltött, nem garantált minőségű kidolgozott érettségi tételeket több tantárgyból.

Mikor kell póttételt húzni?

Az Oktatási Hivatal szerint akkor, ha a vizsgázó az elsőként kihúzott tétel anyagából „teljes tájékozatlanságot árul el”, vagyis a teljesítménye nem éri el a szóbeli összpontszámának 10 százalékát.

Ha valaki póttételt húz, legfeljebb hármast kaphat?

Ha póttételt húztok, a vizsgabizottság a második feleletre adott pontszámot megfelezi, majd egész számra kerekíti – a százalékos minősítést és az osztályzatot ez alapján számolják ki.

Mi történik, ha a második felelet is egyest ér?

Akkor az abból a tantárgyból az egész érettségit bukjátok, ugyanis az írásbelin és a szóbelin legalább 10-10 százalékot kell elérni ahhoz, hogy ne buktassanak meg.

Ott lehetnek a szülők a szóbeli érettségin?

A közép- és az emelt szintű szóbeli is nyilvános, de a vizsgabizottság elnöke – hivatalból vagy kérelemre – dönthet úgy, hogy nem engedi be a szülőket vagy az iskola többi tanárát.

Ha nem sikerül a szóbeli, rögtön lehet javítani?

Nem, egy vizsgaidőszakban egy tárgyból csak egyszer lehet érettségizni – vagyis ha valamelyik vizsga nem sikerül, akkor legközelebb a 2012-es őszi érettségire jelentkezhettek.

A javító vizsgán szóbelizni és írásbelizni is kell?

Igen, mind a két vizsgarészt meg kell ismételnetek – akkor is, ha például az írásbeli sikerült, csak a szóbelin buktatok meg.