szerző:
Eduline

Az egyik legnépszerűbb természettudományi tárgy a biológia érettségi, a szakirányon továbbtanulók mellett az orvosi képzésre jelentkezők körében a legnépszerűbb tárgy. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb infókat, hogy a vizsga előtti napon még gyakorolhassatok.

©

Szerda délelőtt biológiából folytatódnak az érettségik, a középszintű biológia írásbeli 120 percig tart. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának sorrendjét is megváltoztathatják. A feladatsor 8-10 feladatból áll - ez 80 részfeladatot takar -, a hangsúlyok a biológiai tények és elvek felidézésén, a jelenségek közti kapcsolatok felismerésén, a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezésén, szakmai szövegek és ábrák értelmezésén vannak. Az elérhető maximum 100 pont.

Tavaly az egysejtűek és az emberi sejtek közötti hasonlóság, egy rovaremésztő növényel kapcsolatos kérdések is szerepeltek a középszintű biológiaérettségi feladatai között. Továbbá szó volt a véradás körülményeiről, így az emberi vérről is kaptak kérdéseket a diákok, valamint a mirigyekről és az emberi csontvázról is.

Az emelt szintű biológia írásbeli 240 perces, a diákoknak egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot kell megoldaniuk. Utóbbiak az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

Ezzel gyakorolhattok

A 2015-ös emelt szintű biológiaérettségi feladatsora.

Az 2015-ös emelt szintű biológiaérettségi hivatalos megoldókulcsa.

A 2015-ös középszintű biológiaérettségi feladatait és megoldását itt találjátok.

A 2014-es középszintű biológiaérettségi feladatsora

A 2014-es középszintű biológiaérettségi megoldása

Az 2014-es emelt szintű biológiaérettségi feladatsora

Az 2014-es emelt szintű biológiaérettségi megoldása

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Emelt szintű biológia érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű biológia érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés