szerző:
eduline/mti

Több mint 6600 egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptemberben Szegeden; ez 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly...

A szegedi egyetem főépülete. Több mint 6600 hallgatót vettek fel
©

Több mint 6600 egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptemberben Szegeden; ez 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de ahhoz képest, hogy a felsőoktatásba bekerülők száma mindenképp csökken, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) nincs oka panaszra, tudja tartani a helyét - közölte az SZTE rektora szerdán. Az összes 2012-es felvételi ponthatárt itt nézhetitek meg.

Szabó Gábor kifejtette: átlagosan a diákok 80 százaléka államilag támogatott, 20 százaléka költségtérítéses szakokra nyert felvételt. Az idén, most először az SZTE minden szakán hirdetnek pótfelvételit, így a költségtérítéses hallgatók száma várhatóan tovább nő.

A rektor utalt arra, korábban szárnyra kaptak olyan információk, hogy megszűnik az osztatlan jogász- és a gazdaságtudományi képzés Szegeden. Közölte, ezzel ellentétben az elsődleges információk szerint utóbbin alig 10 százalék a csökkenés, a joginál mintegy 30 százalék. Úgy tűnik, hogy az elvesztett, államilag finanszírozott helyeket a költségtérítéses képzés iránti, megnövekedett érdeklődés pótolta - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint jelentősen nőtt az érdeklődés a műszaki terület iránt, ahol 20 százalékos a növekedés. A korábbiakhoz hasonlóan az idén is népszerű volt az informatika, ezen a területen 30 százalékkal magasabb a felvettek száma a tavalyinál. 

"Az látszik, hogy a központi oktatáspolitika által támogatott szakoknál valóban van hallgatói reakció is"- mondta Szabó Gábor. Kitért arra, emellett mintegy 10 százalékkal csökkent a természettudományi képzésekre jelentkezők száma, és "rossz hír", hogy a tanárképzés esetében a korábbi évekhez képest is további 20 százalékos érdeklődéscsökkenést tapasztaltak. Más területeken a számok alig változtak.    

Az évek óta slágerszaknak számító képzési területek állnak az élen az idén is: a pszichológia, a fogorvos- és az orvosképzés, majd néhány kuriózumnak számító szak következik.    

Varga Zsuzsanna oktatási igazgató elmondta: a korábbi évekkel ellentétben az idén minden kar hirdet pótfelvételit a költségtérítéses szakokra. Ennek lehetőségeivel napokon belül megismerkedhetnek a leendő hallgatók. Később a legjobbaknak lehetőségük lesz az átsorolásra, azaz arra, hogy államilag finanszírozott képzésbe kerüljenek, hiszen a rosszul teljesítők helyére bekerülhetnek jól teljesítő, költségtérítéses hallgatók - tette hozzá.

Emellett az egyetem a fizetős hallgatók terhének megkönnyítésére részletfizetési lehetőséget is biztosít, módot ad arra, hogy a féléves tandíjat 50-25-25 százalékban, három részletben egyenlítsék ki - tette hozzá.