szerző:
Eduline

Félévenként egymillió forint körüli összeget kell fizetniük azoknak az egyetemistáknak, akik csak fizetős orvosi...

Gyakorlati óra a fogorvosi karon. Idén is magasak lesznek a ponthatárok
©

Félévenként egymillió forint körüli összeget kell fizetniük azoknak az egyetemistáknak, akik csak fizetős orvosi képzésre kerülnek be, ezért idén is kemény lesz a harc az állami ösztöndíjas helyekért. A négy orvosi karon tavaly is magasak voltak a ponthatárok: a Semmelweis Egyetemen 433, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemen pedig 417 pontot kellett összegyűjteni. A 2011-es felvételi összes ponthatárát itt nézhetitek meg, pontszámító kalkulátorunkat pedig itt próbálhatjátok ki.

Bár a jelentkezők száma valamennyivel nőtt ezen a képzési területen – a Semmelweis orvosi karára 2011-ben 1709-en, idén 1810-en jelentkeztek -, valószínűleg nem emelkednek jelentősen a ponthatárok, a jelentkezői létszám bővülését ugyanis ellensúlyozza a kormány januári döntése, amely alapján országszerte 300-zal több hallgatót vehetnek fel osztatlan orvosi és egészségtudományi szakokra az egyetemek.

Minden a 2012-es felvételiről
Az eduline idén is beszámol a felvételi ponthatárokról, a trendekről - kint leszünk a július 24-i Pont Ott Partin, folyamatosan frissülő tudósításunkban minden friss infót megtaláltok majd. Érettségi-felvételi rovatunkat addig is érdemes böngészni: utánajárunk, milyen ponthatárokra lehet számítani idén, és hova lehet a legnehezebben bekerülni.

A 2011-es felvételin egyik egyetem fogorvosi képzésére sem lehetett bejutni 400 alatti pontszámmal: a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemen egyaránt 423 volt a ponthatár, a Semmelweisen ennél is jobb eredmény – 433 pont – kellett az államilag finanszírozott helyhez.

A költségtérítéses képzésen jóval alacsonyabb volt az alsó limit: a Debreceni Egyetemre 255, a Szegedi Tudományegyetemre 349, a Pécsi Tudományegyetemre 281, a Semmelweisre pedig 330 ponttal is be lehetett kerülni. Igaz, a féléves önköltség idén is magas: Debrecenben és Szegeden 950 ezer forintot kell fizetni szemeszterenként, a PTE-n 1 050 000 forint, a Semmelweisen pedig 1 016 420 forint egy félév ára.

Hasonlóak voltak a ponthatárok a gyógyszerészképzésen is: a három vidéki egyetemen 407-nél, a Semmelweisen 411-nél húzták meg a határt.