szerző:
Eduline

Több mint egymillió forintba kerül egy szemeszter a legdrágább alap- és osztatlan szakokon szeptembertől - mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a hallgatóknak, akik idén nem szereznek állami ösztöndíjas helyet.

©

Fogorvos

A legtöbbet a pécsi egyetem orvostudományi karán kell fizetni szeptembertől: itt 1 millió 50 ezer forintot kérnek el az önköltséges hallgatóktól szemeszterenként. A Semmelweis Egyetemen is hasonló összegért, szemeszterenként 1 millió 16 ezer forintért lehet tanulni, míg a debreceni és a szegedi fogorvos-tudományi karon 950 ezer forintba kerül egy félév. A legnépszerűbb mesterképzések féléves költségtérítéséről itt olvashattok, a legolcsóbb alapszakok listáját pedig itt találjátok.

Orvos

A Semmelweis Egyetem orvosi karán osztatlan képzésben, nappali tagozaton szemeszterenként 1 millió 20 ezer forintot kell fizetni. Mivel ezen a szakon a képzési idő 10 helyett 12 félév, összesen 12 millió 240 ezer forintba kerül az orvosi diploma, ha valaki végig önköltséges hallgatóként tanul. A debreceni, a pécsi és a szegedi orvosi karon valamivel kevesebbet, 950 ezer forintot kell kérnek egy félévért.

Gyógyszerész

A legdrágább képzések listájának harmadik helyén a gyógyszerészet áll: a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészettudományi Karán 800 ezer forintot kérnek egy félévért, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetemen 750 ezer forintot.

Művészeti szakok

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 800 ezer forintért lehet alkalmazott látványtervezést tanulni alapképzésben, nappali tagozaton. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ugyanennyibe kerül az előadóművész képzés klasszikus ének, gitár, hegedű vagy zongora szakirányon, míg a jazz-ének szakért 700 ezer forintot kérnek el az önköltséges hallgatóktól. A Kodolányi János Főiskolán az angol nyelvű művészeti képzések a legdrágábbak: jazz basszusgitár és zongora szakirányon 728 ezer forintot kell fizetni.