szerző:
Eduline

A legtöbb 9. osztályos diákban nem tudatosult még, hogy alig négy év múlva már nyelvvizsga kell a sikeres felvételihez.

©

2020-ig izzasztó évek következnek a középiskolát most megkezdők számára, ugyanis már nem lesz olyan alap- és osztatlan képzés, ahol legalább egy tantárgyból ne követelnék meg a magasabb szintű érettségi teljesítését, sőt a középfokú nyelvvizsga is kötelező lesz.

Bár sokat javult az elmúlt évek statisztikája de még mindig a diákok kevesebb mint fele (45 százalék) érettségizik le úgy, hogy már szerzett középfokú nyelvvizsga bizonyítványt. A Nyelvtudásért Egyesület kiderítette, hogy az iskolák közel 40 százaléka nem képes arra, hogy diákjait B2-es szintű nyelvtudással vértezze fel.

Figyelembe véve az iskolai oktatás eltérő minőségét, a tehetősebb diákok magántanárnál tdnak felkészülni, ami aránytalansághoz vezet és hátrányt jelent a tehetséges, de szerényebb sorsú diákoknak.

Szakmai vélemények szerint az nem baj, hogy ezt is megkövetelik a diákoktól a felvételihez, hanem hogy nem mindenhol elérhető a megfelelő szintű nyelvoktatás. Ennek ellenőrzésébben nem csak az államnak, de a szülőknek is nagy feladata lesz.

A szakmai érettségi emelt szinten már idén is számos tanulónak kötelező lesz, a részletekről itt olvashattok.