szerző:
Eduline

Sokáig attól lehetett tartani, hogy a britek kilépésével azok is pórul járnak, akik Angliában képzelték el tanulmányaikat.

©

Anglia a mai napig dobogósnak számít a magyar diákok népszerűségi listáján, hogy melyik országban képzelik el felsőfokú tanulmányaikat. A Brexit sokakat már nyáron is rettegéssel töltött el, féltve megkezdett tanulmányaik befejezését, ám a kint tartózkodó külföldieket később megnyugtatták a britek, hogy mindenki olyan feltételekkel zárhatja le a tanulmányait, amilyen feltételekkel azt megkezdte.

Az egyik ilyen könnyítés a diákhitel lehetőségének igénybe vétele, amivel fedezni lehet a nagyjából 9000 fontos tandíjat.

A brit kormány október 11-én megerősítette: akik 2017. év szeptemberében kezdik meg a tanévet, ők még biztosan igényelhetik az összes olyan támogatást, ösztöndíjat és a diákhitelt, melyekre az európai uniós országból származó hallgatóknak a Brexit előtt is lehetősége volt. Ez azért is fontos, mert Oxford és Cambridge már megnyitotta a jelentkezést az orvosi képzésekre (ez megelőzi az általános felvételit).

Arra egyelőre nincs garancia, hogy ezek a kedvezmények két év múlva is igénybe vehetőek lesznek, vagyis könnyen lehet, hogy a soron következő lesz az utolsó jelentkezési időszak, mikor könnyű feltételekkel lehet Angliában továbbtanulni.

Kimaradhatnak a britek az Erasmusból

Nem csak a brit diákokat érintené a brit kimaradás. A Brexit miatt kirakhatják Nagy-Britanniát a legsikeresebb európai cserediákprogramból - erről ír a Guardian. Ez nem csak azt jelenti, hogy rengeteg brit diák nem tanulhat az Erasmus+ keretében más uniós országban, de ezekből az államokból sem mehetnek a szigetországba.