szerző:
MTI

A Miskolci Egyetem képzéseire 6267-en jelentkeztek az idén, közülük 2648 hallgatót vettek fel, ez a jelentkezők 42...

A keddi Pont Ott Parti a Margit-szigeten. A Miskolci Egyetemre 2648-an jutottak be
©

A Miskolci Egyetem képzéseire 6267-en jelentkeztek az idén, közülük 2648 hallgatót vettek fel, ez a jelentkezők 42 százaléka - mondta az intézmény rektora szerdán, sajtótájékoztatón. A 2012-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt találjátok.

Patkó Gyula kifejtette: ebben az intézményben volt a legkisebb a jelentkezési arányok csökkenése (23 százalék) a régió intézményei között, a Miskolci Egyetemre felvettek arányának mérséklődése pedig szintén 23 százalék alatti.

A rektor úgy fogalmazott: az országosan mért jelentkezési hajlandóság visszaesése a Miskolci Egyetemen is tükröződik, mind a jelentkezési, mind a felvételi adatok tekintetében. Ennek ellenére vannak olyan karaik, amelyek pozitív rekordot döntöttek. A tavalyi, kiugróan magas felvételi létszámokat felülmúlva tovább tudta növelni elsőéves hallgatóinak számát a műszaki földtudományi és az egészségügyi kar, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet.

Emelkedett a tavalyi adatokhoz képest a költségtérítéses képzésre jelentkezők száma is (1183-ra), néhány karon és szakon csak ilyen finanszírozási formára lehetett jelentkezni. 

A rektor kitért arra, hogy a tavalyi osztatlan, illetve alapszakos képzésekre vonatkozó adatokhoz képest a legjelentősebb eltérés ott mutatkozik, ahol állami ösztöndíjas helyet a központosított elosztás miatt nem tudtak kínálni, így elsősorban a jogi és a gazdaságtudományi karon. Hangsúlyozta: két, az adott tudományterületen országosan elismert karról van szó. 

Patkó Gyula beszámolt arról is, hogy az állami ösztöndíjas mesterképzésekre felvettek száma jelentős növekedést mutat: a képzésben részt vevők létszáma a tavalyi 411-ről 480-ra emelkedett.

Kiemelte: az idén is több kart és szakot jellemeznek igen magas ponthatárok. Az idei felvételi eljárásban jellemzően a társadalomtudományi karok és az egészségügyi kar képzéseire lehetett a legmagasabb pontszámokkal bejutni Miskolcon. A Miskolci Egyetem képzései közül a bölcsészettudományi kar állami ösztöndíjas politológia szakára lehetett a legmagasabb pontszámmal bekerülni: 431 pontra volt szükség a sikeres felvételihez.

Szólt arról is, hogy a felvételi eljárásban szereplő szakok döntő többségét meghirdetik a pótfelvételi eljárásban is. Patkó Gyula elmondta: az augusztus 10-ig beadandó pótjelentkezések eredményeképpen a karok várhatóan növelni fogják hallgatói létszámukat. Ekkor viszont már csak önköltséges helyekre lehet majd pályázni.