szerző:
Eduline

Mennyit kell fizetni, egyáltalán kell-e fizetni az egyetemi-főiskolai jelentkezésért? Hány szakot lehet ingyen megjelölni? Fontos kérdésekre válaszolunk.

©

A 2018-as felvételin három képzés megjelölése díjmentes. A további jelentkezési helyekért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetnetek.

Ha ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölitek – azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el –, akkor azt két sorban kell feltüntetnetek a jelentkezéskor, de az eljárási díj szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül.

Így például az alapjelentkezés díjmentes három képzése esetén legfeljebb hat jelentkezési hely megjelölésére van lehetőségetek (például megjelölitek az ELTE magyar szakát állami ösztöndíjas és önköltséges formában, a PPKE magyar szakát állami ösztöndíjas és önköltséges formában, valamint a szegedi egyetem magyar szakát állami ösztöndíjas és önköltséges formában). Természetesen az egymáshoz tartozó állami ösztöndíjas és önköltséges képzéseknek nem feltétlenül kell követniük egymást a sorrendben - írja a felvételi tájékoztató.

Felvételizők, figyelem! Ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2018-ban

December 22-én elindult a 2018-as felvételi, negyvenegy alap- és osztatlan szakon pedig ismét előzetes ponthatárokat húztak meg. Gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi - többek között ilyen szakokon állapítottak meg előzetes ponthatárokat.