szerző:
Eduline

Bár kötelező emelt szinten érettségiznie a szakgimnáziumi tanulóknak a szaktárgyukból, a végzősök csak most tudhatták meg, hogy miből vizsgáznak.

©

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően az Oktatási Hivatal jelezte, hogy szintén elérhetővé tették a szakmai érettségik emelt szintű követelményeiről szóló munkadokumentumot is, alább a javított, pontosított verzió olvasható.

Augusztus 25-én végre megjelentek a szaktárgyi érettségik részletes vizsgakövetelményei, pontosabban annak munkadokumentuma (a középszintű itt érhető el). Az emelt szintű követelményekkel 2015 nyara óta adós az oktatásirányítás, melyet akkor tettek kötelezővé a 2017 májusában érettségizők számára. Már egy éve is aggódott a szakma, hogy az akkor 11. évfolyamra járó diákok hogyan fognak felkészülni két év alatt. Egy évvel később, a végzősök utolsó tanévében történt előrelépés.

Az OH oldalán a következő szerepel:

Az egyes vizsgatárgyak részletes vizsgakövetelményei tartalmazzák az adott vizsgatárgy vizsgakövetelményeit és vizsgaleírását, továbbá a középszintű, illetve az emelt szintű érettségi vizsga témaköreit. Ha a vizsgatárgyból középszintű és emelt szintű vizsga is tehető, akkor emelt szinten a középszintű követelmények ismerete is elvárás.

Tehát korábban csak a középszinten megismert követelményekre lehetett támaszkodni, de augusztus 25. óta elérhetőek a tervezetben az emeltszintű követelmények is az ágazati és az ágazaton kívüli szakmai érettségi listán is. A szakmai tárgyakból érettségizőknek még 35. hetük van felkészülni, legfőképp a szaktanáraik iránymutatása szerint, bár még nekik sincs tapasztalatuk emelet szintű szakmai érettségiről, ugyanis a tanév végén tartanak először ilyet.

Az továbbra sincs rendezve, hogy mely felsőoktatási szakoknál veszik figyelembe a kötelező vizsgatárgyakat, ezeket legkésőbb decemberig tisztáznia kell az oktatásirányításnak, ugyanis a felvételi tájékoztatókban már fel kell tüntetni a felvételi követelményeket.

Ismét őrült változások várnak rátok a tanévkezdéssel, csak győzzétek követni

Az idei tanévvel is annyi változás jön, hogy lehetetlen lesz megúszni felfordulások nélkül. Összeszedtük azokat, amik a legnagyobb problémát okozhatják majd nektek. A legnagyobb volumenű változás egyértelműen a szakképzésben tervezett változások lesznek. Mint bizonyára tudjátok, a szakiskolákból szakközépiskolák, a szakközépiskolákból pedig szakgimnáziumok lettek.