szerző:
MTI

Rendben befejeződtek az őszi érettségi írásbeli vizsgái, hamarosan megkezdődnek az emelt szintű szóbeli vizsgák -...

©

Rendben befejeződtek az őszi érettségi írásbeli vizsgái, hamarosan megkezdődnek az emelt szintű szóbeli vizsgák - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn. A hivatal tájékoztatása szerint a tanév rendjében meghatározott tíz nap alatt 197 vizsgahelyszínen mintegy 19 600 diák tett írásbeli vizsgát. Az őszi érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Az őszi vizsgaidőszakban az előrehozott érettségi vizsgára jelentkeztek a legtöbben. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 11 300 ilyen vizsgát tesznek le idén ősszel, ez az összes vizsga 49 százaléka. Jelentős még a "rendes" érettségi vizsgák száma, több mint 3 ezer (13 százalék). A letenni kívánt javító vizsgák aránya 22 százalék, míg a szintemelő vizsgáké több mint 8 százalék. Utoljára lehetett bármelyik tárgyból előrehozott érettségit tenni - erről itt olvashattok.

Az írásbelik szervezése során az OH munkatársai 65 195 feladatlapot és CD-t csomagoltak be közel 6 190 biztonsági fóliatasakba, és juttattak el azokat időben a helyszínekre. A csomagolás és a kiszállítás a több lépcsős ellenőrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, járási hivatalok és iskolaigazgatók pontos munkájának köszönhetően hibamentes volt - olvasható a közleményben.

Múlt szombaton mind a 296 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) felkerült az Oktatási Hivatal oldalára. A vizsgadolgozatok kijavítása után a diákok a vizsgaszervező iskolában megtekinthetik dolgozataikat és - amennyiben úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt - észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységesen november 4-e. A középszintű dolgozatok megtekintési ideje a vizsgaszervező iskola döntésétől függően, ettől eltérhet.

Azok a vizsgázók, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek az érettségire, a vizsgabehívójukról, illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat. A megtekintés ideje számukra - a vizsga szintjétől függetlenül - szintén november 4. - írta a hivatal.

A közlemény szerint az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 6-12. között rendezik, ezalatt 3 931 szóbeli vizsga lesz, 50 helyszínen, 410 tantárgyi bizottság előtt. Az érettségizők emelt szinten 42 féle vizsgatárgyat választottak, ezek mindegyikéből van szóbeli is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, illetve fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a KH-k közreműködésével juttatja el a három tagú tantárgyi bizottságokhoz.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a tárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot a minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező KH megküld az illetékes érettségi vizsgabizottság részére. Az emelt szintű szóbeliket a középszintű szóbeli vizsgák követik november 21. és 29. között.