szerző:
Eduline

Mi változik a 2015-ös felvételin az idei évhez képest? Hány pont kell a bekerüléshez? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Most érettségizem, és szeretnék egyetemre jelentkezni. Milyenek lesznek a szabályok, hány ponttal lehet bekerülni?

Február 15-ig lehet majd jelentkezni a 2015-ös felvételire, a felvételi tájékoztatót várhatóan december végéig hozzák nyilvánosságra. Az, hogy hány ponttal kerülhettek be a felsőoktatásba, az adott szaktól függ - mindenkinek el kell érnie viszont a minimumponthatárt, amely 2015-ben az alap- és osztatlan szakokon 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 pont lesz. Arról, hogy milyen lesz a 2015-ös érettségi, itt olvashatjátok összefoglalónkat.

Ha az eddigi szabályok maradnak érvényben, a legtöbb szakon a ponthatárt a jelentkezők száma és pontszáma határozza majd meg - elvileg az, aki eléri a minimumponthatárt, állami ösztöndíjas helyre kerülhet be egészen addig, amíg be nem telik a szakos kapacitás (a szakra felvehető teljes létszám). Az intézmények ugyanakkor a "minőség védelme" érdekében magasabb ponthatárt is húzhatnak a támogatott képzésen. A pontszámítás szabályairól itt olvashattok.

Tizenhat szakon, köztük a gazdasági alapszakokon és a kommunikáció alapképzésen 2013 óta központi pohthatárt határoznak meg. Azonban ez is csak minimum, amelytől az intézmény magasabb limitet is húzhat. A 2014-es felvételi összes ponthatárát itt nézhetitek meg, a tizenhat szakét pedig itt találjátok.

Hogyan válasszatok egyetemi-főiskolai szakot?
Felvételi követelmények, ponthatárok, állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzés, karrier és fizetés, nyílt napok, tantárgyak, vizsgák - itt minden fontos infót megtaláltok, amelyre a szakválasztáshoz szükségetek lehet.

2015-ben kötelező lesz az emelt szintű érettségi több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, a jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen: itt találjátok a listát.

Ha elfogadják az új felsőoktatási stratégiát, már 2015-ben szakok szűnhetnek meg, és nehezebb lesz megtartani az állami ösztöndíjas helyet: részletes összefoglalónkat a jövő évi felvételiről itt olvashatjátok. Azoknak, akik felvételt nyernek, kompetenciatesztet kell írniuk: a diákok legrosszabbul teljesítő harmadának felzárkóztató kurzusokon kell részt venniük: cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!