szerző:
Eduline

Mi számít hátrányos helyzetnek, mikor kaphattok többletpontot gyermeknevelés jogcímén, és milyen dokumentumokat kell benyújtanotok? Itt vannak a legfontosabb tudnivalók az esélyegyenlőségért biztosított pluszpontokról.

©

Az alap- vagy osztatlan szakokra, valamint felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek - amennyiben nem a gyakorlati vizsga eredménye alapján számítják a pontokat az adott szakon - 40 többletpont jár hátrányos helyzetért, fogyatékosságért vagy gyermekgondozásért.

Hátrányos helyzetűnek számít az a - 25. életévét még be nem töltött - diák, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint is hátrányos helyzetűnek minősül. Amennyiben 2014. július 1-je előtt kiállított gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozattal rendelkeztek, olvassátok el az erre vonatkozó speciális szabályokat.

Gyermekgondozás címén akkor kaphattok pontot, ha 2014. december 23. és 2015. június 30. között legalább egy napon fizetés nélküli szabadságon vagytok, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási segélyt (GYES), gyermeknevelési támogatást vagy gyermekgondozási díjat (GYED) kaptok.

Fogyatékossággal élő az a jelentkező, aki mozgásszervi, érzékszervi, beszédfogyatékos (diszfáziás, diszláliás, diszfóniás, afáziás, stb.), pszichés fejlődési zavarral (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, hiperaktivitás, stb.) vagy autizmus spektrum zavarral küzd, esetleg halmozottan fogyatékos. Nem számít fogyatékosságnak a tartós vagy krónikus betegség, például a cukorbetegség vagy az epilepszia.

Ahhoz, hogy megkapjátok a pontokat, hivatalos papírokkal kell igazolnotok a jogosultságotokat, amelynek 2014. december 23. és 2015. június 30. közötti valamely időtartamban kell fennállnia, és ezalatt aktív tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal is rendelkeznetek kell. A papírokat a dokumentumpótlás határidejéig, július 9-ig kell feltöltenetek, további részleteket itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!