szerző:
Eduline

Milyen gyorsan és milyen területeken találhattok munkát, mekkora az átlagkereset vagy éppen a munkanélküliség a különböző szakokon végzett pályakezdők körében? Összegyűjtöttük a szakválasztás legfontosabb munkaerő-piaci szempontjait.

Milyen karrierre számíthatok?

Kézenfekvő megoldást ajánlunk: kérdezzétek meg a kiválasztott területen dolgozó ismerősöket, az ismerősök ismerőseit, vagy egész egyszerűen vegyétek rá az osztályfőnököt, hogy szervezzen be pár olyan embert, aki tud mesélni a szakmájáról.

Ha ez megvan, utánanézhettek a Diplomán Túl oldalán, ahol a hivatalosnak tekinthető információkat találjátok az elhelyezkedési adatokról. A tíz legnépszerűbb alapszak karrierlehetőségeit kétrészes cikksorozatunkban foglaltuk össze, ezt itt és itt olvashatjátok.

©

Mennyi a diplomás átlagbér?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014 első kilenc hónapjában a magyarországi átlagbér 153 ezer forint volt, ehhez képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint a főiskolát végzett, szellemi munkával foglalkozó diplomások havi alapbére 210-370 ezer forint, az egyetemi végzettségűeké pedig 280-520 ezer forint, attól függően, hogy a köz- vagy a versenyszférában dolgoznak. A diplomás-pályakövetési rendszer szerint a friss diplomások átlagosan bruttó 214 ezer forintot keresnek havonta.

A diplomás-pályakövetési rendszerről
A friss diplomások munkaerő-piaci helyzetéről első sorban a diplomás-pályakövetési rendszer (DPR) kutatásaiból tájékozódhattok: az elmúlt években végzett hallgatókat kérdezték meg többek között arról, mennyit keresnek, milyen gyorsan találtak munkát, és diplomát igénylő munkakörben helyezkedtek-e el. A témában készült cikkeinket itt olvashatjátok.

Tényleg a műszaki, az informatikai és a gazdasági diploma a legértékesebb?

Az igaz, hogy ezekkel átlagon felül keresnek a pályakezdők. A legtöbbet az informatikai (bruttó 282 ezer forint) és a műszaki (258 ezer forint) végzettségűek viszik haza, majd a nemzetvédelmi és katonai végzettségűek (249 ezer forint), negyedikként pedig a gazdaságtudományi diplomások következnek (236 ezer forint).

A friss diplomások keresetéről szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok, a bölcsészek esélyeiről itt, az orvosokról itt, a jogászokról itt, a mérnökökről itt, a gazdasági szakosokról itt, a társadalomtudományi szakon végzettekről pedig itt írtunk.

©

Melyik diplomával helyezkedhettek el a saját szakterületeteken?

A statisztikáiból az is kiderül, milyen arányban vállalnak a pályakezdők a szakterületükön kívüli, esetleg felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát. Többségében, 85-94 százalékban szakterületükön találnak állást az orvos- és egészségtudományi, az informatikai, a jogi és a műszaki végzettségűek, míg jóval alacsonyabb, 63-67 százalék körüli ez az arány a társadalomtudományi és a sporttudományi diplomásoknál, illetve a bölcsészeknél.

A legnagyobb arányban, 86-89 százalékban a jogi, az informatikai, illetve a műszaki területen végzettek vállalnak diplomát igénylő állást, ezen belül a gépészmérnöki, villamosmérnöki, építőmérnöki, mérnökinformatikus és programtervező informatikus végzettségűek a legsikeresebbek, ők 90-95 százalékban tudják hasznosítani a diplomájukat. Az adatokból úgy tűnik, hogy a legnehezebben a történelem, a turizmus-vendéglátás, illetve a földrajz szakon végzett pályakezdők helyezkednek el, az itt végzett hallgatók kevesebb mint 45 százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben. Az egyes szakmák fizetési adatairól itt olvashattok.

A különböző képzési területek végzettjeinek havi átlagos bruttó jövedelme. Az "illeszkedés" azt jelzi, a végzettek milyen arányban helyezkedtek el diplomát igénylő munkakörben.
©

Hány hónap alatt helyezkednek el a pályakezdők?

A friss diplomásoknak átlagosan négy hónapra van szükségük ahhoz, hogy munkát találjanak, ehhez képest az orvos- és egészségtudományi diplomával rendelkezőknek már átlagosan két és fél hónap, az informatikai szakokon végzetteknek három hónap, a jogászoknak és a pedagógusoknak pedig három és fél hónap is elég. Négy és fél hónapnál tovább keresnek munkát a természettudományi, a bölcsészettudományi és az agrártudományi szakokon végzettek.

©

Mi a helyzet a munkanélküliséggel?

Összességében hat százalék körüli a friss diplomás munkanélküliek aránya a DPR statisztikái szerint, a legkedvezőbb a jogi, az orvos- és egészségtudományi, valamint az informatikai végzettségűek helyzete, csupán 3,1-3,6 százalékuk volt munkanélküli a megkérdezés idején. Az átlagnál magasabb munkanélküliségi arányra számíthatnak az agrár (7,4 százalék), a természettudományi (7,6 százalék), a bölcsész- (8 százalék), a sporttudományi (8,2 százalék) és a társadalomtudományi (9,2 százalék) szakos pályakezdők.

A nyílt napokról szóló útmutatónkat itt olvashatjátok, a szakválasztáshoz pedig itt és itt adtunk további tippeket. A 2015-ös felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!